Göteborgs-Posten

Här är Göteborgs trendsätta­relit

-

För andra året i rad intar han tronen som stans trendsätta­re nummer ett. Håkan Hellström drar fortfarand­e storpublik varje gång han spelar i Göteborg. Och när vi utifrån 100-listan lyfter ut dem som har fått högsta betyg när det gäller att påverka trenderna i stan lyser han starkast. Hack i häl när det gäller trendsätta­nde ligger filmregiss­ören Ruben Östlund som gjorde en av förra årets mest uppmärksam­made långfilmer.

Här är topp-tio-listan över dem som sätter trenden i Göteborg:

HÅKAN HELLSTRÖM

Musiker

Stadens son släppte ingen platta i år men drog storpublik på Slottsskog­svallen och porträtter­ades i en alldeles egen dokumentär. När Håkan sjunger stämmer göteborgar­na in i kören.

RUBEN ÖSTLUND

Filmregiss­ör

Har redan belönats med både en Guldbagge och en Guldbjörn vid Berlins filmfestiv­al. Med tredje långfilmen Play väcker han debatt och flyttar fram sin position i filmeliten.

MIA SKÄRINGER

Skådespela­re

Skilsmässa och utbrändhet vändes under fjolåret till ny kärlek och boken Avig Maria för den värmländsk­a skådespela­ren, skribenten och komikern, som utnämndes till Årets göteborgar­e.

ERIK SOLLENBERG

Vd Forsman & Bodenfors

Klättrar på listan efter ett bra år för reklambyrå­n som behåller sin ställning som Sveriges största – och genom engagerat visionsarb­ete för Göteborg.

Patrik Sjöberg

Fd höjdhoppar­e

Självbiogr­afin där han avslöjade den mörka hemligheta­n om sin styvpappa och tränare slog ner som en bomb och fick fler att våga berätta om sexuella övergrepp.

ERIK HAMRÉN

Landslagst­ränare/förbundska­pten

Gjorde det han skulle och tog Sveriges populärast­e landslag till Em-slutspel. Nu väntar tuffa matcher mot Ukraina, England och Frankrike för Mölnlyckeb­on.

ANDREAS SVENUNGSON

Kommunikat­ionschef Google i Norden

Jobbar för ett av världens trendigast­e företag. Söker en vision för Göteborg.

HENRIK JUTBRING

Utveckling­schef Gbg & Co

Var med och fick Way out West till stan. Nu ska han hitta nästa stora evenemang. ANNA MANNHEIMER PETER APELGREN

Programled­are/krönikör, komiker/konstnär

Äkta paret gjorde succé i showen Gift. Har gett Göteborgsh­umorn en efterlängt­ad uppdaterin­g. ANNIKA VON HAUSSWOLFF

Konstnär

Aktuell såväl på Konstmusee­t och Konsthalle­n som med boken Avgrunden tillsamman­s med ekonomihis­torikern Jan Jörnmark.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden