Göteborgs-Posten

Lars Vilks ångrar ingenting

- JOHANNES CLERIS TT SPEKTRA

HÖGANÄS: Han bor på landet utanför Höganäs med ett pris på sitt huvud. Konstnären Lars Vilks har blivit synonym med debatter om både islam och yttrandefr­iheten i Sverige. Hot är hans vardag – men han ångrar ingenting. TT: Vad tycker du om islam?

– Jag är ingen vän av några religioner. Problemet med islam är ju att det är en religion som inte är moderniser­ad. Kristendom­en har också sina svåra sidor, men i våra trakter och i en stor del av västvärlde­n är den en moderniser­ad religion som har kunnat förhålla sig till ett sekulärt samhälle, och som kan acceptera kritik och satir. Islam har ju problem med den moderniser­ingen. Kan du förstå att muslimer tar illa vid sig av det du gör?

– Javisst. Men de som är stenhårda staliniste­r tar ju illa vid sig om man kritiserar Stalin. Så det får man ju räkna med. Det är ett sekulärt samhälle, så det du håller för heligt är öppet för alla former av kritik. Har du någonsin känt något ansvar för konsekvens­erna av det du har gjort?

– Om man tar på sig ett ansvar för att utomparlam­entariska krafter vill styra en demokrati på sina villkor, då menar jag att man går väldigt fel. Hur har ditt liv förändrats sedan augusti 2007, då dina Muhammedka­rikatyrer publicerad­es?

– Jag har personskyd­d och då lever man ett väldigt inrutat liv. Det är en form av husarrest, som är självvald, men ändock. Du har aldrig ångrat att du gjorde den där teckningen?

– Nej. Hade du kunnat föreställa dig att det skulle få sådana här konsekvens­er?

– Nej, jag hade ju inte tänkt mig att det där skulle väcka mer än ett

Sen ”Muhammed-teckningar­na” publicerad­es 2007 har Lars Vilks liv förändrats. lokalt intresse. Utspelet var inte tänkt på det sättet. Du målar och säljer en del Muhammedte­ckningar. Du har inga problem med att slå mynt av den principiel­la frågan om yttrandefr­ihet?

– Nej, nej. Man får ju komma ihåg att de inte kan ställas ut. Den enda möjlighete­n att sprida dem är ju genom den privata sektorn. Däremot skulle det vara intressant att göra en utställnin­g med alla de här olika versionern­a. Sverigedem­okraterna har ju sagt att de vill ställa ut dina Muhammedka­rikatyrer i riksdagen. Vad tycker du om det?

– Ja, det är väl sött av dem att lägga fram det. Men det är inte så man gör. Det går inte att driva igenom Om du fick välja, att i morgon när du vaknar har alla glömt att det var du som ritade Muhammedka­rikatyrern­a, hade du tagit den möjlighete­n?

– Nej. Det här är inte något som är färdigt. Jag tror säkert att man kan tala om en utveckling.

– Om man ser från 2007 till 2012, under den tiden som jag har varit med i det här, så tycker jag ändå att man har kunnat nyansera diskussion­en.

– Jag har inga rasistiska eller främlingsf­ientliga, politiska idéer. Jag gör ju saker och ting som centrerar de frågor som är intressant­a om vad som får göras och vad som inte får göras.

 ?? Bild: BJÖRN LINDGREN ??
Bild: BJÖRN LINDGREN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden