Göteborgs-Posten

Örgrytebo misstänks för miljonbedr­ägerier

- PER SYDVIK 031-62 42 38 per.sydvik@gp.se

Den 19-årige målvakten i Playzone-härvan hos X-change på Centralen i Göteborg för att ta ut en del av bytet. Pengarna lämnades till ”en man i 30-årsåldern” som väntade utanför. Mobilspårn­ing visar att den häktade 32-årige örgrytebon fanns i närheten.

VÄNTAR PÅ ATT BÄRGA BYTET.

GÖTEBORG : En 32-årig Örgrytebo med kompisar inom Bandidos och lyxbilar som sitt stora intresse har de senaste åren varit inblandad i bedrägerih­ärvor där tiotals miljoner kronor försvunnit. 32-åringen sitter sedan 16 december häktad i Göteborg misstänkt för kreditbedr­ägerier på omkring fem miljoner kronor.

I Kalmar tingsrätt ligger ett åtal där han beskrivs som hjärnan bakom de grova bedrägerie­rna kring spelbutike­n Playzone.

Det tidigare seriösa företaget köptes och bemannades med en 19årig arbetslös billackera­re. Under en dryg vecka i början av 2009 blev 496 köpare av dataspel och konsoler blåsta på 1,6 miljoner kronor. VARORNA BJÖDS UT till vrakpriser efter intensiv annonserin­g i tidningar och reklamradi­o. Tidningen Expressen klarade sig genom att begära förskottsb­etalning men Aftonblade­t och Metro lär aldrig få betalt för sina annonser på 237 000 respektive 171 000 kronor.

– Det är en oerhört kreativ person. Han joxar och grejar så det står det härliga till, säger kammaråkla­gare Thomas Hagman i Kalmar.

Ett kontokorts­företag lyckades spärra omkring en miljon kronor så bytet blev ”bara” runt 600 000 kronor. Av det plockades 544 000 kronor ut av den 19-årige målvakten genom tre uttag i Göteborg, 4 och 5 mars 2009.

Han tog ut 414 000 kronor i kontanter från X-change på Centralsta­tionen och 130 000 kronor från Merex på Odinsgatan. Pengarna överlämnad­e han till en man i 30-årsåldern som väntade i närheten av uttagskont­oren.

Kanske blir det rättegång i vår. 32-åringen förnekar all brottsligh­et, inklusive att det var han som tog emot kontantern­a. NÅGRA MÅNADER FÖRE Playzonehä­rvan inträffade ett omfattande inte fått slutbetaln­ing, en halv miljon kronor, för affären.

Från 128 kunder som fått sina kontokort skimmade i samband med köp i affären.

Från leverantör­er som levererat varor för miljontals kronor.

– Allt som allt rör det sig om bedrägerie­r på mellan tio och femton miljoner kronor, säger kammaråkla­gare Niclas Wargren i Karlstad, som likväl lagt ned utredninge­n av såväl turerna kring köpet som skimningen. – I DET FÖRSTA FALLET har vi inte kunnat styrka brott. Och beträffand­e skimningen har vi inte hittat någon utrustning och inte kunnat avgöra vem som jobbade i affären när skimningar­na skedde. Pengarna från skimningen, närmare två miljoner kronor, togs ut på Filippiner­na strax efteråt, berättar Wargren.

Mot styrelsele­damoten från Angered och en annan man, utvandrad till Spanien, hoppas åklagaren kunna väcka åtal under våren. I BÖRJAN AV nästa år väntas 32-åringen bli åtalad som en av huvudmänne­n kring ett bolag kallat Sicura som från lokaler på Stigbergsl­iden, och i Borås och Malmö, haft uppemot 30 personer i arbete med att sälja självriske­liminering­ar.

Enligt vice chefsåklag­are Ove Jäverfelt vid ekobrottsm­yndigheten har 32-åringen plockat åtminstone tre miljoner kronor ur Sicura när bolaget var på fallrepet.

– Brotten handlar om oredlighet mot borgenär, skattebrot­t och bokförings­brott, alla grova brott, säger Jäverfelt.

 ?? Bild: POLISEN ??
Bild: POLISEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden