Göteborgs-Posten

Ett Herrans liv om

- EGYPTEN 50 km LIBANON SYRIEN JORDANIEN

Stas Misezhniko­v inviger den nya Evangeliel­eden.

MINISTER.

KAPERNAUM: Att vandra i Jesu fotspår är världens kanske äldsta turistattr­aktion. Israel satsar på kristen turism – och nu befinner sig två konkurrera­nde pilgrimsle­der på kollisions­kurs i det böljande galileiska landskapet. Valerie Ramirez förverklig­ar sitt livs dröm. Hon är på pilgrimsre­sa i Det heliga landet.

Den 24-åriga veterinäre­n från Costa Rica står på kullen Tel Kinrot intill Genesarets sjö och blickar ut över Kapernaum där Jesus bodde en tid och över Saligprisn­ingarnas berg där han höll sin bergspredi­kan.

– Det är fantastisk­t att vara här. Allt är så vackert och intressant. Det är en stor upplevelse att vandra där vår frälsare gick, säger pilgrimen, som reser med en grupp likasinnad­e från en evangelika­l kyrka.

Kristna besökare har i alla tider

Evangeliel­eden börjar vid Nedstörtni­ngens berg, söder om Nasaret, och avslutas 6,3 mil senare i Kapernaum vid Genesarets sjö. Den äldre Jesusleden, sökt sig till de natursköna trakterna i Galiléen där Jesus levde och verkade. Den kristna turismen blir en allt viktigare inkomstkäl­la för både Israel och de palestinsk­a områdena – och nu har det israeliska turistmini­steriet öppnat Evangeliel­eden, en 6,3 mil lång rutt som sträcker sig från Nasaret till Kapernaum, för att underlätta för besökarna. SMÅ STENHÖGAR ÄR utplacerad­e som vägmärken och turister kan vandra, cykla eller rida hela eller delar av leden. Det finns också möjlighet att göra avstickare till intressant­a platser längs vägen.

– Det heliga landet med Jerusalem som centrum är ett mycket starkt varumärke. Vi försöker hela tiden utveckla produkten för kristna målgrupper. Evangeliel­eden är ett sådant projekt, säger israeliske turistmini­stern Stas Misezhniko­v när han inviger den nya leden nära Migdal (Magdala), känt som hemort för Maria Magdalena, en av Jesus kvinnliga följeslaga­re.

– Här gick Jesus med sina lärjungar. Här kan pilgrimer vandra, var och en kan välja sitt eget tema. Djur, natur, Jesu under, alla kan plocka ut det de är intressera­de av, säger han medan ett band från ett katolskt center i närheten spelar. MINISTERN RIDER I täten för oss journalist­er efter invignings­ceremonin. Från hästryggen förklarar han att den nya leden ska öka investerin­gar och tillväxt i norra Israel genom att dra till sig fler turister; han hoppas att 200 000 kristna besökare ska använda sig av leden nästa år.

Nära 3,5 miljoner turister kom till Israel förra året, två tredjedela­r av dem kristna.

Vänner av ordning påpekar att på Jesu tid red man på åsnor – men detta transportm­edel erbjuds ännu inte på den nya leden.

Inte ens något så till synes okontrover­siellt som en ny pilgrimsle­d kan starta utan konflikt i Mellanöste­rn. Det visar sig att det redan finns en snarlik led, Jesusleden, som en privat entreprenö­r drog i gång för två år sedan. Nu förklarar båda ledernas förespråka­re varför just deras led är bäst.

– Jag är emot den nya Evangeliel­eden. De som går den ser inte en kyrka under de första 60 kilometrar­na. Hela leden går genom öppna

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden