Göteborgs-Posten

Rätta vägen Två leder i samma fotspår

- Arne Lapidus

som är två kilometer längre, börjar vid Bebådelsek­yrkan och passerar bland annat åtta byar. landskap, men vår Jesusled passerar inte mindre än åtta byar, säger Maoz Inon, hotellägar­e i Nasaret, som startade Jesusleden 2009. – DEN BÖRJAR OCKSÅ fel. Inte mitt i Nasaret vid Bebådelsek­yrkan som vi, utan söder om stan vid Nedstörtni­ngens berg. Nuförtiden planeras alla vandringsl­eder runt om i världen så att de går genom byar för att lokalbefol­kningen ska kunna dra nytta av dem. Men Evangeliel­eden går vid sidan av alla samhällen, säger han.

Den 6,5 mil långa Jesusleden, som är utmärkt med orange vägmärken, går bland annat igenom Kana, platsen för bröllopet där Jesus förvandlad­e vatten till vin.

– Vår Evangeliel­ed är finansiera­d av staten, inte ett privat projekt. Den följer strikta säkerhetsr­egler och är mycket väl markerad. Vi har märkt ut sidovägar så att vandrarna kan göra avstickare till de platser de vill se längs vägen, säger Uri

Evangeliel­eden: www.goisrael. com (sökord: The Gospel Trail) Jesusleden: http://jesustrail.com Cykeluthyr­ning: Aviv Hostel i Tiberias, www.avivhotel.com; Hooha Cyclist Sharon på turistdepa­rtementet.

På sin officiella turistkart­a har departemen­tet märkt ut en rad olika vandringsl­eder runt om i Israel, alla utom den konkurrera­nde Jesusleden. DE BÅDA PILGRIMSLE­DERNA följer olika spår i början och korsar till och med varandra på en plats. Slutsträck­orna intill Genesaret är näst intill identiska.

Efter målgång i ruinerna efter fiskebyn Kapernaum, i dag nationalpa­rk, kan de båda ledernas vandrare vila ut och sedan fortsätta med en båttur på Genesarets sjö.

Vi som deltar i invigninge­n tar House i Tabor, www.hooha.co.il

Ridning: Vered Hagalil i Korazim, www.veredhagal­il.com

Guidebok: Hiking the Jesus Trail av Anna Dintaman och David Landis båten Lido till kibbutzen Ginossar, där det bland annat finns ett museum med en 2 000 år gammal fiskebåt, den så kallade Jesusbåten.

– Vi hoppas att den här leden ska föra många fler kristna pilgrimer till Galiléen där Jesus levde och verkade, säger Boutros Muallem, ärkebiskop emeritus i den melkitiska, alltså grekisk-katolska, kyrkan i Galiléen.

Text

Israel

 ?? Bild: BERNAT ARMANGUE ??
Bild: BERNAT ARMANGUE

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden