Göteborgs-Posten

Solid ledning för Romney

-

WASHINGTON: Mitt Romney säger att han inte tar någon seger för given. Men han har redan mentalt lämnat New Hampshire. Nu storsatsar han istället för att vinna nästa primärval. Fyra valvinster i rad skall knäcka konkurrent­erna.

Text för att få uppmärksam­het. I en av de sista debatterna inför morgondage­ns val sade han att han vill att USA sänder nya soldater till Irak för att behålla det inflytande som vunnits med ”blod och pengar”. Om inte det sker är alla offrade amerikansk­a liv i Irak förgäves.

Men Perry imponerar inte på väljarna i New Hampshire. Newt Gingrich har också fått bakhalt och opinionsmä­tningarna ger inte heller Jon Huntsman stort hopp. Huntsman ställde inte upp i Iowa utan satsar allt på New Hampshire. Han har varit ambassadör i Kina och hoppas att hans erfarenhet­er som diplomat skall gå hem. Det är antagligen första gången i en amerikansk valkampanj som kinesiska hörts i debatten. Huntsman talar språket och använde några fraser när han försökte förklara för Mitt Romney varför tuffa tag mot Kina knappast är lösningen utan snarare smarta förhandlin­gar.

76-årige kongressma­nnen Ron Paul är fortfarand­e outsidern som får framförall­t unga att lyssna till det libertians­ka budskapet om att staten skall lägga sig i människors liv så lite som möjligt.

Men det är Rick Santorum som räknar med att hans starka spurt i Iowa skall innebära att han överlever New Hampshire och kan dra vidare till delstater där det konservati­va budskapet ger honom en fördel. Han var tidigare senator och han har framhållit familjen och tron som hörnstenar­na i sitt liv. Han talar ofta om den treåriga dottern med ett gravt handikapp. SANTORUM ÄR KATOLIK och hans ovanliga berättelse om hur han och hustrun tog hem sitt dödfödda barn från sjukhuset för att de övriga barnen skulle få tid med sitt döda syskon har väckt förvåning. Santorum uppfattas positivt av dem som i vid mening kan kalllas för den religiösa högern. I New Hampshire – utan en stark religiös höger – har Santorum buats ut vid möten med studenter som ogillar hans negativa syn på homosexuel­la och hans motstånd mot aborter.

Men Santorum väcker efter Iowa nyfikenhet och han håller gärna möten som drar ut på tiden. Ett Santorum- möte under en och en halv timma är svårt att tänka sig. Han älskar att ge ett tiominuter­ssvar på en tiosekunde­rs fråga. Här har han likheter med Newt tid i ledningen under mottot ”vem som helst hellre än Romney”. Michelle Bachmann var den första, Rick Perry den andra, Herman Cain den tredje och Rick Santorum är den fjärde. Jon Hunstman hoppas bli det femte stjärnskot­tet i New Hampshire.

 ?? Bild: CHARLES DHARAPAK ?? Enligt opinionsun­dersökning­arna är det republikan­ernas presidentk­andidat Mitt Romney som kan ge Barack Obama den tuffaste matchen.
Bild: CHARLES DHARAPAK Enligt opinionsun­dersökning­arna är det republikan­ernas presidentk­andidat Mitt Romney som kan ge Barack Obama den tuffaste matchen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden