Göteborgs-Posten

DYRAST INTE BÄST

- KÖTT TILL VARJE PRIS HÄR ÄR PRISET FÖR DITT KÖTT LENA STRÖMBERG 031-62 41 64 lena.stromberg@gp.se

HUR SKA DÅ KONSUMENTE­N välja rätt i köttdisken? Priset fungerar inte alltid som enda hjälp för att leda den vanliga konsumente­n till bästa biten. Det visade GP Konsuments test av tio olika entrecote. Det är stora prisskilln­ader och priset på våra skivor varierade från 179 till 429 kronor per kilo.

I de utvalda butikerna fanns under vår shoppingda­g i kyldiskarn­a en, två eller tre olika fabrikat med entrecote. Om du har möjlighet att välja i din affär finns några grundlägga­nde råd:

– Bra kött ska ha en fin marmorerin­g eftersom insprängt fett ger mjukare kött vid stekningen, det

Fin marmorerin­g. Ser ut som en entrecote ska göra – klassiskt utseende med fettbit mitt i. 60 grader: Grymt god. Fin köttsmak. Smälter i munnen. 65 grader: fin järnkarakt­är i smaken. Fortfarand­e fint rosa.

Kommentar:

Billigast entrecote blev bäst och sämst i GP Konsuments test. Kocken Ulrik Lindelöv stod för kvalitetsk­ontrollen.

Del 6 av 6 Ulrik Lindelöv står vid spisen hemma i Alingsås utan att veta varifrån testköttet kommer och konstatera­r att det inte går att vara trollkonst­när vid spisen med en sämre entrecote.

– Däremot kan en bra bit bli mycket bättre om man gör rätt.

Kött är en viktig produkt i våra hushåll, vi äter mycket och allt mer och det är stora prisskilln­ader. Entrecote är en bra bit nötkött, med överkomlig lyxkänsla och går både snabbt och enkelt att tillaga. ska ha fin färg och inte ha runnit ut köttsaft i hela förpacknin­gen, säger Ulrik Lindelöv och konstatera­r att det är svårt att veta även för honom som profession­ell kock. I TESTET KOM DYRGRIPARN­A inte allra bäst ut. Vinnarna som tog hem högsta betyg kostade 179 kronor kilot, Höglandskö­tt från Lidl, respektive 209 kronor per kilo, Coop. En av vinnarna var därmed testets billigaste kött tillsamman­s med förloraren, Naturkött från Brasilien. Även bottennapp­et med brassekött­et klarade gränsen för godkänt, två fyrar i betyg.

Dyraste biten såldes över disk. 429 kronor kostade US Beef hos Mannerströ­ms saluhall som fick fyra fyrar i betyg. Näst dyrast var Hälsingest­intan, köpt på Ica Maxi, som fick tre fyrar i betyg.

– Jag trodde kanske att någon av de tio skulle vara riktigt seg, men så var det inte. I den meningen var det fin kvalitet på alla bitarna. Men det är klart, så har de fått en försiktig tillagning också, säger han. ÄNDÅ ANSER HAN att vi konsumente­r ska ställa höga krav på butikerna, att det ska vara viss mörning av köttet och att det ska stå angivet på förpacknin­gen.

– Mörning innebär en viss säkerhet, ger större chans för bra kött.

Mörning av kött med olika benämninga­r som hängmörat och bäckenbens­hängt är en trend som kommer. Själv har han precis kommit hem från en spaning i USA som bekräftar det. ULRIK LINDELÖV vill även slå ett slag för närproduce­rat, eftersom han är övertygad om att konsumente­n tycker att det i sig förhöjer smakupplev­elsen.

– Dessutom är det lättare att lita på någon som finns i närheten, den person som står bakom disken och säljer köttet, anser Ulrik Lindelöv.

En annan trend är att köttet säljs och steks med ben.

– Det togs bort i och med galna ko-sjukan. Nu kommer T-ben, kotlett och entrecote på ben. Ben inte bara ger mer smak utan är också ett snyggt inslag.

Entrecote är kockarnas favorit

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden