Göteborgs-Posten

”Det är fascineran­de att se hur kropp och själ hänger ihop”

-

– Det är ett fantastisk­t jobb med många möjlighete­r! Man blir så involverad i andra människors liv. Det är fascineran­de att se hur kropp och själ hänger ihop, något jag såg både när jag arbetade på barnmedici­nsk avdelning och inom psykiatrin. SIN STRATEGISK­A FÖRMÅGA beskriver hon som att hon har ett helikopter­perspektiv och kan se helheter, plus att hon är bra på att reflektera, utvärdera och dra lärdom av sina erfarenhet­er.

– Jag har hela tiden följt min magkänsla av att det är viktigt att

Ingela Skärsäter är professorn som tittar närmare på hur psykiskt sjuka lättare kan bli webbsidan livlinan.se, där de som stöttar någon med psykiska besvär kan få stöd och informatio­n.

VILL STÖDJA ÄVEN DE ANHÖRIGA.

behålla kontakten med verksamhet­en. Så gör jag även nu som professor – någon dag i veckan arbetar jag i vården, framför allt med stöd till forskning och kvalitetsu­tveckling.

Egentligen var det inte meningen att hon skulle göra en akademisk karriär, och det var inte förrän ett par år före disputatio­nen som hon insåg att det faktiskt skulle bli en sådan. Det var efter att ha gjort en magisterup­psats om personer med svårbehand­lade depression­er som hon började satsa mer på forskning.

– Det fanns väldigt lite forskning på hur viktigt patientens sociala nätverk är för tillfriskn­andet, säger hon. Jag ville fördjupa mig i det, och det resulterad­e i min avhandling, som blev klar 2002. I den visade jag att det stöd patienten får från sitt sociala nätverk är mycket verksamt för att bli frisk. EFTER AVHANDLING­EN HAR HON fortsatt att både kliniskt och i forskning ägna sig åt insatser som kan stötta psykiatrip­atienter och deras närstående. Totalt har hon haft nio doktorande­r som har testat olika typer av utbildning för de sjuka och deras anhöriga.

Hon har till exempel varit med och byggt upp ett webbaserat stöd för 16–25-åringar som stöttar någon med psykisk ohälsa, ungdomar med en kompis eller familjemed­lem som har psykiska problem.

Webbsidan innehåller massor av informatio­n, till exempel om olika

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden