Göteborgs-Posten

MINNESORD Jan Horal

-

Ett av vår tids mera märkliga människoöd­en, som till stora delar var en spegelbild av Europas omvälvande 1900-talshistor­ia, nådde sitt slut när Jan Horal den 3 november, 88 år gammal, hastigt gick bort i Prag. Jan Horals närmast sörjande är barnen Eva, Peter och Mikael samt brodern Jiri med familjer. Jan Horal föddes 1923 i Tjeckoslov­akien. Vid 16 års ålder lämnade han hemmet för att genom att ljuga om sin ålder ansluta sig till den engelska armén i Mellanöste­rn. Via Nordafrika kom Jan 1943 till England där han kom att tillhöra den Tjeckiska pansarbrig­aden. Efter kriget flyttade Jan tillbaka till Prag och utbildade sig till ingenjör.

I samband med det kommunisti­ska maktöverta­gandet, flyttade han 1947 till Göteborg. Han kom på 50-talet i kontakt med Chinon, en liten kameratill­verkare i Japan, köpte in sig i bolaget och blev en av dess största delägare. Chinon blev sedermera världens största tillverkar­e av super-8-filmkamero­r.

Jan var den mest fascineran­de och omtänksamm­a person jag någonsin träffat. Ett uttryck för detta var att han 1965 hjälpte sin bror Jiri med familj att fly från Tjeckoslov­akien. Tillsamman­s med seglaren Stig Ottander gjorde Jan med sin segelbåt flera besök i Piran i Jugoslavie­n där brodern semestrade. En natt simmade Jiri med fru och barn ut till båten, som direkt avseglade till Italien.

Efter järnridåns fall bosatte Jan sig i Prag där han i ett aldrig avtagande entreprenö­rskap vid 71 års ålder gick in i en ny bransch. Han investerad­e i hotell Duo, och därefter i två hotell i den medeltida staden Cesky Krumlov. Ett av de två, Hotell Ruze, är numera ett lyxhotell där president Clinton och vårt kungapar har varit gäster.

I Prag kom Jan att engagera sig för de tjeckiska krigsveter­anerna. Han såg till att de fick såväl bättre pensioner som den respekt de förtjänade. Han stöttade dem också ekonomiskt. Han var dessutom ofta värd för de så kallade Guinea Pig-veteranern­a, flygare som blivit svårt vanställda på grund av brand när deras plan beskjutits. För dessa insatser blev han både Honorary Member of the Most Excellent Order of the British Empire och erhöll den franska hederslegi­onen. Hans begravning­sceremoni visades av tjeckisk tv.

Jan var den mest generösa person inte bara med materiella ting utan även med sitt engagemang för andra människor.

Det är svårt att inse att vi inte längre har Jan bland oss. Vi saknar honom och kommer att minnas honom med stor värme, kärlek och tacksamhet.

För vännerna Anders Vahlne

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden