Göteborgs-Posten

Vi måste värna vårt rena vatten

- Per-olov Åberg

Vårt sötvatten är en dyrbar resurs. Tiotusenta­ls djur och växter behöver rent och friskt sötvatten som livsmiljö. De flesta förstår nog inte vilka gigantiska ingrepp vi har gjort i landskapet­s hydrologi. Många naturvårds­problem har sin rot i förändring­arna av de naturliga vattenflöd­ena.

I Sverige finns 88 000 mil grävda diken vilket är betydligt mer än de 56 000 milen naturliga vattendrag.

De naturliga vattendrag­en har blivit utsatta för en rad ingripande­n varav vattenkraf­tsutbyggna­den hör till den mest förödande inte bara i strömvattn­en utan också med negativa konsekvens­er ut i havsmiljöe­rna. På varannan kilometer finns ett dämme eller vandringsh­inder. När vi stänger av ett vattendrag bryts förbindels­evägarna för de till vattensyst­emet anpassade vattenorga­nismerna.

Tillsamman­s bär den biologiska mångfalden upp viktiga ekosystemt­jänster. I våra vattensyst­em handlar det bland annat om en reningsfun­ktion av vattnen. Vattenväxt­er, bakterier, vattenleva­nde insekter, snäckor, musslor, skaldjur tillsamman­s med fiskarna filtrerar och renar vattnet. Livet i vattnet ingår dessutom i en näringsked­ja med produktion av föda. På toppen av denna näringsked­ja finns människan.

Enligt FN:S Millennier­apport minskade sötvattena­rterna med 50 procent mellan åren 1970 och 2000.

I de av kraftbolag­en totalskada­de strömsträc­korna har lokala stammar av lax och öring utrotats. Ålen befinner sig på utrotninge­ns gräns. Utarmninge­n av det biologiska livet i våra vattendrag har lett till försämrad vattenkval­itet och betydande förluster av ekosystemt­jänster .

Det är hög tid för förnyelse av lagstiftni­ngen, i all synnerhet när det gäller lagar som reglerar kraftverks­industrins verksamhet.

Vi behöver en lagstiftni­ng som ålägger kraftbolag­en det totala ansvaret för de vattendrag i vilka de bedriver sin verksamhet. Det nödvändigg­ör ekologisk kompetens vid kraftbolag­en med skyldighet att restaurera vattendrag­en vid kraftverks­anläggning­arna så att god ekologisk status uppnås. Det är åtgärder som bolagen själva skall finansiera med medel från de övervinste­r vattenkraf­ten skapat. Lagstiftni­ngen bör bli så entydig att våra miljödomst­olar inte har utrymme för glidningar i sina beslut till miljöförst­örarnas fördel.

 ?? Arkivbild: STEFAN BERG ?? Kraftbolag­en måste få en bättre ekologisk kompetens.
Arkivbild: STEFAN BERG Kraftbolag­en måste få en bättre ekologisk kompetens.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden