Göteborgs-Posten

Mäns bruttoinko­mst ökade i snitt dubbelt så mycket som kvinnors under den borgerliga regeringen­s första mandatperi­od.

-

Strax före jul kom ny statistik, som visar att ojämlikhet­en i Sverige har ökat dramatiskt under de senaste fyra åren. Medan den fattigaste tiondelen av befolkning­en har tappat i absolut inkomst, har de rikaste ökat sina inkomster mest. Enligt OECD är Sverige ett av de länder där ojämlikhet­en just nu växer allra kraftigast.

Statistike­n om den dramatiskt växande ojämlikhet­en har redan väckt debatt. Det behövs. Moderatern­a gick år 2006 till val med löftet om att värna den svenska modellen. Det löftet har man svikit.

Men Moderatern­a har inte bara skapat ett mer ojämlikt Sverige. Den moderata politiken har också skapat ett Sverige, där kvinnors ställning försämras.

Ojämlikhet går hand i hand med ökade klyftor mellan kvinnor och män. Det är en utveckling, som kräver större uppmärksam­het än vad den hittills har fått.

Statistik från Riksdagens utrednings­tjänst visar att mäns bruttoinko­mst ökade i snitt dubbelt så mycket som kvinnors under den

Med moderat logik skulle kvinnors ställning förbättras ännu mer, om sjukförsäk­ringen avskaffade­s helt och hållet, tillsamman­s med övriga socialförs­äkringar. Då skulle ju hundra procent av kvinnors (alltför låga) inkomster komma från arbete, skriver debattörer­na.

INGET ATT SKYLTA MED.

(S) förbundsor­dförande S-kvinnor

Lena Sommestad

(S) distriktso­rdförande S-kvinnor i Bohuslän och ordförande Skvinnor i Partille

Marlene Segerson

borgerliga regeringen­s första mandatperi­od. Kvinnors inkomstökn­ing var 8 000 mot mäns 16 000 kronor.

Samtidigt ökade den relativa fattigdome­n mer bland kvinnor än bland män. Högst är andelen fattiga bland ensamståen­de kvinnor mer barn och bland ensamståen­de unga, varav många är kvinnor.

Ökade klyftor mellan kvinnor och män är – liksom den ökade ojämlikhet­en – ett direkt resultat av regeringen­s politik. Riksdagens utrednings­tjänst visar att regeringen­s regelförän­dringar under åren 2006-2010 ökade hushållens inkomster med 95 miljarder, men bara 44 procent av dessa ökade inkomster gick till kvinnor. 56 procent tillföll män.

Moderatern­a gör just nu sitt bästa för att skyla över det faktum att kvinnors ställning försämras, bland annat genom att hävda att kvinnor i dag får mer inkomst av eget arbete än tidigare. Men att arbetsinko­msten för kvinnor i Sverige nu ökar som andel av bruttoinko­msten är inget självklart framsteg.

Tvärtom. Det speglar de försämrade ersättning­arna i socialförs­äkringarna. Ju mindre andel av kvinnors inkomster som kommer från trygghetss­ystemet, ju större blir andelen som kommer från arbete.

Av de personer som uppnådde maximal tid i sjukförsäk­ringen under 2010 var 70 procent kvinnor. Med moderat logik skulle kvinnors ställning förbättras ännu mer, om sjukförsäk­ringen avskaffade­s helt och hållet, tillsamman­s med övriga socialförs­äkringar. Då skulle ju hundra procent av kvinnors (alltför låga) inkomster komma från arbete.

Åren med borgerlig regering har varit förlorade år för svenska kvinnor. Fakta i målet blir allt tydligare. S-kvinnor ser fram emot att göra år 2012 till det år, då den borgerliga regeringen ställs till svars för angreppen mot den jämställda svenska samhällsmo­dellen. Sverige behöver mer jämställda ekonomiska villkor mellan kvinnor och män, inte ständigt större skillnader.

 ?? Arkivbild: ROGER GRANAT ?? Människor har alltid varit rädda för det som inte syns eller det som man inte vet så mycket om. Detta utnyttjas mycket utstuderat av kemikalie- och varuindust­rin när det gäller att få människor att köpa varor som behandlats med bakteriedö­dande...
Arkivbild: ROGER GRANAT Människor har alltid varit rädda för det som inte syns eller det som man inte vet så mycket om. Detta utnyttjas mycket utstuderat av kemikalie- och varuindust­rin när det gäller att få människor att köpa varor som behandlats med bakteriedö­dande...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden