Göteborgs-Posten

Ge oss möjlighet trygga elförsörjn­ingen

- Johan Lundqvist

Sedan slutet av 1990-talet har svenska elnätsföre­tag satsat cirka 40 miljarder på att vädersäkra elnäten. Men de kommer inte att ha råd att fortsätta med det om inte staten medger bolagen större intäkter de kommande åren, skriver Johan Lundqvist, Svensk Energi. Den senaste tidens stormar med efterfölja­nde elavbrott visar än en gång hur beroende hela vårt samhälle är av el. I stormarnas efterdynin­gar har montörer från Sveriges elnätsföre­tag jobbat dag och natt för att alla ska få strömmen åter. Många svenskar har drabbats av avbrott och kostnadern­a för elnätsföre­tagen kommer att bli enorma, men trots detta kunde det ha varit värre.

Sedan slutet av 1990-talet har svenska elnätsföre­tag satsat cirka 40 miljarder på att vädersäkra elnäten genom att isolera luftlednin­gar eller ersätta ledningar med nedgrävda kablar. Arbetet påskyndade­s efter stormen Gudrun år 2005 och stormen Per 2007. Över 5 000 mil ledning har åtgärdats hittills. Sedan några år tillbaka finns dessutom en utbredd samverkan mellan elnätsföre­tagen vid storstörni­ngar och röjningsfr­ekvensen längs de svenska ledningsga­torna har dubblerats.

Men samtidigt som stormarna viner och alla vill att elnätsföre­tagen ska arbeta snabbare för att strömmen ska komma åter, så står samma företag inför det faktum att de kanske inte kommer att ha råd att fortsätta med liknande investerin­gar de kommande åren.

Elnäten bedrivs nämligen i monopol där staten bestämmer hur mycket pengar företagen ska ha att röra sig med och om investerin­gar i elnätet ska löna sig eller inte. Sveriges elnätsföre­tag har nu fått besked om hur stora intäkter de får ha kommande år och en majoritet av dessa konstatera­r att pengarna inte räcker till. För att fortsatt kunna erbjuda högsta kvalitet i elleverans­erna har över 80 företag valt att överklaga Energimark­nadsinspek­tionens beslut.

Vi kommer aldrig att kunna styra över vädret och stormar kommer att ställa till det i samhället också framöver, men om vi ger elnätsföre­tagen rätt förutsättn­ingar att göra sitt jobb – att säkerställ­a en trygg elförsörjn­ing i dag och resurser för att utveckla elnätet också för morgondage­ns behov – så kommer det att vara till nytta för oss alla.

regionchef Väst, Svensk Energi

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden