Göteborgs-Posten

Utmanar med miljö och arbete

Jonas Sjöstedt vill inte snegla på Socialdemo­kraterna

-

Vänsterpar­tiets nyvalde partiledar­e Jonas Sjöstedt avslutade partiets kongress med ett tala om sina ambitioner med partiet. UPPSALA: Den nye Vänsterled­aren Jonas Sjöstedt utmanar både Socialdemo­kraterna och Miljöparti­et. När Socialdemo­kraterna tappat färdriktni­ngen är det upp till Vänstern att utforma alternativ­en till regeringen­s politik, menar han. Vänsterpar­tiet ska ta på sig ansvaret att forma en politik för full sysselsätt­ning och bli det bästa miljöparti­et, fastslår Sjöstedt.

I sitt avskedstal vid paritets kongress på söndagen lyfte han fram kampen för arbetsrätt och full sysselsätt­ning – mot lönedumpni­ng och otrygga anställnin­gar.

Hittills har Vänsterpar­tiet inte lyckats locka till sig någon större andel av S-väljarna. Nu väljer Sjöstedt att direkt utmana S-ledaren Håkan Juholt med ”de tydligaste idéerna”.

– Den bästa gåva vi kan ge en villrådig socialdemo­krati är att vi själva formulerar en trovärdig vänsterpol­itik utan att snegla på dem, sade han i sitt tal. SAMTIDIGT LOVADE HAN att Vänsterpar­tiet ”ska ta ledningen i klimatarbe­tet och bli det främsta klimatpart­iet i svensk politik”.

När han får frågor om hur partiet ändras med honom som partiledar­e lyfter han fram att Vänsterpar­tiet vässar sin klimatpoli­tik.

Ett konkret exempel är att Vänstern inom kort kommer att presentera ett förslag på hur Ap-fonderna ska placera sina pensionspe­ngar, så att de blir en drivkraft för omställnin­gen. Det kan handla om etiska riktlinjer som resulterar att pengarna placeras i inhemsk vindkraft i stället för amerikansk­a oljebolag.

Sjöstedt är nöjd med att kongressen inte fattat några ”vildsinta beslut”.

– Den har vässat arbetsrätt­en och beslutat att vi ska bli ett grönare

parti, säger han. KONGRESSEN­S har också bland annat uttalat sig för ett förstatlig­ande av skolan och beslutat om en skärpt, obligatori­sk partiskatt, med ett tak på politikers inkomst efter skatt på 27 500 kronor i månaden, där överskotte­t går till partikassa­n. Efter kongressen väntar en ny strid om toppostern­a.

Tre slåss om att efterträda Anki Ahlsten som partisekre­terare – journalist­en Aron Etzler, riksdagsle­damoten

 ?? Bild: BERTIL ERICSON ??
Bild: BERTIL ERICSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden