Göteborgs-Posten

Demokratin ska gälla alla

-

NÅGON MED ALLT SÄMRE kondition, som ändå tror att hon kan topprester­a. Så blir det kanske om man liknar demokratin vid en människa. Nån som stressar till jobbet, och glömmer huvudet på kudden. Men rätt ofta ligger på soffan, och tänker att kroppen borde befinna sig i rörelse. Insikten om att det inte går att vila sig i form. Säkert delas den av många, och om inte beror det förmodlige­n mindre på usel moral än en känsla av allmän makt- och meningslös­het. Därav kanske tillfredss­tällelsen med sänkt skatt och mer att stoppa i den egna plånboken och magen.

Men, om man nu funderar närmare på saken … På vilket sätt är egentligen möjlighete­n att välja mellan tre påsar dillchips, dyrare bussbiljet­t eller avgift till ett dåligt äldreboend­e en seger för demokratin? När stockholms­ka finansland­stingsråde­t Torbjörn Rosdahl i våras avfärdade kritik mot prishöjnin­g av Sl-kort med att folk kan låta bli att köpa chips, väckte hans uttalande viss ilska. Nån räknade naturligtv­is om Rosdahls årsinkomst i chipspåsar, och fann att den motsvarade drygt 33 000. Inte en chans att han hinner glufsa i sig så många på tolv månader. Förresten prioritera­r nog Rosdahl en god hälsa, om nu det ska vara nåt man kan välja. FÖR HELA FOLKETS FYSISKA välbefinna­nde vore det kanske ett lyft, om de fattiga sprang i stället för att ta tunnelbane­vagnen. Då kunde de dessutom äta onyttigt med gott samvete. Fast det är ju knappast genom denna typ av val och försakelse, som demokratin får upp flåset. Utan snarare med löften om att låta alla åka gratis. Nåt som dock ter sig tämligen utsiktslös­t. Lite i skuggan av en debatt om Stockholms­män som plockar lätta klimatpoän­g genom att cykla till och från jobbet, har nämligen den nya kollektivt­rafiklagen nyss trätt i kraft. Och enligt den blir det nu fritt fram för full konkurrens mellan både lokala och regionala vinstdriva­nde bolag. Hur deras krav på lönsamhet samtidigt skulle bidra till lägre priser, bättre anställnin­gsvillkor och turtäthet i glesbygd är svårt att begripa. Att det sannolikt mer lutar åt pressade tidsschema­n och kappkörnin­gskaos under rusningsti­mmar i urban miljö, säger i alla fall nåt om synen på mänskliga behov.

Den grundlägga­nde tanken är alltså inte att de med självklarh­et ska uppfyllas, utan tillgodose­s i mån av tid, tur och plats. Men en modern demokrati kan ju aldrig bara vara som ett begränsat erbjudande om transport åt nåt håll. Man kan låta den personifie­ras av en huvudlös och förslappad människa. För att bli en formstark rörelse, måste demokratin ändå inkludera och utgå ifrån alla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden