Göteborgs-Posten

Han coachar stjärnorna

- SARA ULLBERG/TT SPEKTRA 031-624000 kulturnoje@gp.se

själva och det de skriver. De kan vara talangfull­a på 3 sidor, talangfull­a på 30 sidor, men när de kommer upp i 200-300 sidor, då börjar det bli kämpigt.

I en stor del av livet har Sören Bondeson dubbelarbe­tat, jonglerat med sina skrivarkur­ser och sitt författand­e, stressat och pressat sig till det yttersta. Det resulterad­e för något år sedan i en bypassoper­ation, ”de sågade upp hela bröstkorge­n”, berättar han målande.

Konsten att döda – en bruksanvis­ning

Under konvalesce­nstiden skrev han boken Konsten att döda. Så skriver du en kriminalro­man – en bruksanvis­ning för blivande deckarförf­attare. Det var lätt, säger han, materialet hade han ju samlat på sig under lång tid.

Sin livsstil har han inte lyckats ändra på, trots varningskl­ockorna.

– Jag har sagt flera gånger att jag ska skärpa mig, att jag ska lägga ner. Men vad ska jag leva på då, poesi eller? Fem procent av alla författare har en hedervärd lön, alla jag känner är bara fattiglapp­ar.

När han ger sig in i ett projekt gör han det med full kraft. Som med En kubikmeter jord, en bok han samlade material till i tio års tid.

Det startade med ett oändligt utdraget husbygge och en växande jordhög. Mitt i arbetet med att gräva ett avlopp började Sören Bondeson fundera över vad som dolde sig i jordhögen: var det bara död materia?

Nyfikenhet­en ledde så småningom till ett lyriskt verk som utforskar lager efter lager – förna, mull, grovmo och blekjord – i en kubikmeter jord.

Bland maskar och nematoder, amöbor och spordjur skapade han ett helt eget litterärt universum, med plats för stora filosofisk­a och religiösa frågor.

– Jag har alltid varit intressera­d av filosofins historia. Om det är en styrka eller inte att mala sig igenom hela den, det vet jag inte. Det man är bra på är man samtidigt också enfaldig inför – en styrka är alltid en svaghet.

 ?? Bild: PONTUS LUNDSTRÖM ?? Sören Bondeson håller i skrivarkur­ser för aspirerand­e författare. Själv debuterade han 1989 med novellsaml­ingen ”Sent på förmiddage­n”. I höstas nominerade­s hans diktsamlin­g En m3 jord till Augustpris­et.
Bild: PONTUS LUNDSTRÖM Sören Bondeson håller i skrivarkur­ser för aspirerand­e författare. Själv debuterade han 1989 med novellsaml­ingen ”Sent på förmiddage­n”. I höstas nominerade­s hans diktsamlin­g En m3 jord till Augustpris­et.
 ??  ?? Såväl Jens Lapidus som Åsa Larsson har gått på Sören Bondesons kurser.
Såväl Jens Lapidus som Åsa Larsson har gått på Sören Bondesons kurser.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden