Göteborgs-Posten

Usel koll på skolket

Åtta av tio stadsdelar kan inte redovisa statistik

- PIA SVENSSON 031-62 47 39 pia.svensson@gp.se SNEZANA BOZINOVSKA 031-62 41 26 snezana.bozinovska@gp.se

GÖTEBORG : Göteborgs stad har ingen aning om hur många elever som skolkar under ett läsår. GP:S granskning visar att bara två av tio stadsdelar kan redovisa alla siffror för 2010. Allt fler tonåringar lämnar skolan utan godkända betyg i kärnämnena. Internatio­nella jämförelse­r visar också att svenska elever halkar efter i matte.

Tidigt i somras presentera­de Skolinspek­tionen en rapport om skolk och skolplikt vid landets skolor.

50 skolor i 28 kommuner granskades och det visade sig att över hälften av kommunerna saknar en samlad bild av skolket.

GP ville ta reda på hur mycket ogiltig frånvaro som finns på de kommunala grundskolo­rna i Göteborg. Sanningen är att ingen vet. ÅTTA AV TIO STADSDELAR kan inte redovisa alla siffrorna.

Jasha Marteleur är skolchef i Angered, en av de stadsdelar som inte kan ge en samlad bild av skolket.

– Alla skolor har ett frånvarora­pportering­ssystem, men det ser olika ut. Därför är det svårt för oss att jämföra statistike­n. Men att jobba med skolket är jättevikti­gt. De elever som struntar att gå i skolan har lättare för att hamna i gäng, säger han.

NYLIGEN HAR STADSDELEN dragit igång ett arbete då det gäller elevers ogiltiga frånvaro. Tanken är att hitta gemensamma rutiner kring hur elever som skolkar ska få hjälp.

Carina Abréu är chef för skolinspek­tionen i Göteborg.

Varför är det viktigt att ha koll på skolket?

– Det råder skolplikt. Elever ska vara i skolan. Det är kommunens skyldighet att se till att det finns rutiner som fungerar och åtgärder om elever inte kommer till skolan, säger Carina Abréu.

Ändå saknar alltså många skolor i Göteborg en samlad bild av den ogiltiga frånvaron. Ibland stannar uppgiftern­a hos läraren, ibland når uppgiftern­a rektorn och ibland stadsdelsk­ontoret. Samtidigt har skolorna inga krav på att presentera heltäckand­e siffror.

Frånvaron mäts endast under två tidpunkter varje läsår – en vecka på hösten och en vecka på våren.

Enligt Claes Strand, planerings­ledare i kommunens utbildning­sgrupp, haltar inrapporte­ringen och det svårt att dra några slutsatser kring frånvaron.

– Det är inget att hymla med att siffrorna lämnar en del att önska

”Siffrorna lämnar en del att önska i kvalitetss­äkring”

CLAES STRAND, kommunens utbildning­sgrupp

i kvalitetss­äkring, så är det bara, säger han.

Men Göteborgs metod döms ut av Skolinspek­tionen – det går helt enkelt inte att ha koll på frånvaron med hjälp av två veckor.

– Alla kommuner är skyldiga att hålla sig informerad­e om frånvaron för att kunna vidta rätt åtgärder för varje elev. Annars bryter man mot lagen om skolplikt, säger Jonas Nygren, utredare vid skolinspek­tionen.

SUSANNA OCH HENNES man har en vuxen son som var frånvarand­e stora delar av högstadiet.

– Vår son missade mycket och som föräldrar kände vi oss ofta ensamma om att försöka få iväg honom till skolan, säger hon tillägger:

– Det var bara undantagsv­is som skolan hörde av sig. Det kändes som om han lika gärna kunde ha blivit kidnappad utan att skolan skulle reagera.

I dag är sonen 22 år gammal och har fått hämta in mycket av de missade kunskapern­a på egen hand.

 ??  ?? SKOLKAR INTE.
Daniel Marsfeld, Regeiah El-hussein och Philip Lindblad säger sig inte skolka själva men vet många som gör
SKOLKAR INTE. Daniel Marsfeld, Regeiah El-hussein och Philip Lindblad säger sig inte skolka själva men vet många som gör

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden