Göteborgs-Posten

Dyrare mat när momsen sänktes Gåsen

- ANDERS BERG 031-62 47 18 anders.berg@gp.se

Synpunkter luftas vid borden på Gåsen när prishöjnin­gen kommer på tal. Många pensionäre­r kommer hit varje dag och den sociala samvaron är minst lika viktig som maten. Från vänster Gunborg Hammarstra­nd, Christer Carlsson, Roland Rydberg och Leif Johansson. Den här dagen bojkottade Roland lunchen i protest.

GRUFF.

Att det är en rejäl höjning, över 30 uttryckt i procent, är inget som den ansvariga på restaurang Gåsen, Kristina Sedeborn, sticker under stol med:

– Eftersom vi vet hur viktig den här verksamhet­en är för många som bor här i området har vi gjort allt som står i vår makt för att kunna driva den publika delen av restaurang­en vidare. För med de anslag vi får från politikern­a fanns det helt enkelt bara ett annat alternativ, och det var att stänga restaurang­en, säger hon.

Och tillägger att om inte krogmomsen hade sänkts vid årsskiftet så hade det nya priset blivit ännu högre. MEN DET ARGUMENTET är inget som biter på Roland Rydberg och hans kompisar där de sitter vid ett av borden i Gåsens matsal.

– Hade höjningen varit några kronor, hade det inte varit något att säga om. För maten är bra och vällagad och värd sitt pris. Men för den som inte har möjlighet att laga själv och går hit varje dag i veckan blir det en väl kraftig prisökning, menar Roland Rydberg.

Han tycker också att informatio­nen om prishöjnin­gen inte varit tillräckli­g. KRISTINA SEDEBORN tycker att man gjort vad man kunnat för att informera.

Restaurang Gåsen hör till Bäckebols äldreboend­e.

I den publika delen serveras varje dag omkring 120 personer, varav hälften till pensionäre­r.

Gåsen drivs i kommunal regi. Fram till årsskiftet 2010-11 subvention­erades varje portion med 10 kronor.

Det finns fler äldreboend­en i Göteborg som har publika restaurang­er som Gåsen. Ett exempel är Örgrytan vid Bagaregård­ens äldreboend­e. Där kostar en lunch 56 kronor.

Det finns ingen policy i kommunen för hur mycket, eller lite, en lunch ska kosta.

– Det har funnits anslag på flera ställen här i lokalen. Och frågan om prishöjnin­gen har varit uppe i pensionärs­rådet här i Backa. Jag har inte vid något tillfälle innan årsskiftet hört någon som framfört synpunkter på att vår mat blivit för dyr. För köper man rabattkupo­nger kostar en lunch 62 kronor. Det är inte dyrt, säger hon.

Vid borden på Gåsen gruffas det dock när höjningen kommer på tal.

– Maten är kanske inte för dyr, men höjningen är för stor, konstatera­r Christer Carlsson, där han sitter och äter dagens lunch bestående av sejrygg med äggsås och potatis.

 ?? Bilder: KENT HALLGREN ??
Bilder: KENT HALLGREN
 ??  ?? Christer Carlsson serveras en av dagens rätter på Gåsen som är sejrygg med äggsås av Sonja Cokovec.
Christer Carlsson serveras en av dagens rätter på Gåsen som är sejrygg med äggsås av Sonja Cokovec.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden