Göteborgs-Posten

De mest hemlösa räknas inte

-

Hemlöshete­n beror på bostadsbri­st och fattigdome­ns fria rörlighet. Att dölja den bakom bristfälli­g statistik hjälper inte.

Uteliggarn­a är färre, samtidigt ökar antalet hemlösa med tak över huvudet. Det visar en rapport som Socialstyr­elsen presentera­de i går. Det kan tolkas som att regeringen­s ”tak över huvudet-garanti” fått effekt. Bra i så fall! Men rapporten har allvarliga brister. All hemlöshet mäts inte.

För vecka 18 förra året redovisas 32 500 hemlösa. Det kan försiktigt jämföras med 17 300 hemlösa vecka 17 år 2005. En del av ökningen beror på att fler personer med socialt boende, exempelvis tränings- och försöksläg­enheter nu räknas som hemlösa. Men utestängni­ngen från bostadsmar­knaden har också ökat.

Uteliggarn­a har enligt rapporten minskat drastiskt, från 950 till 280 personer. Med Socialstyr­elsens definition är det människor som ”sover utomhus eller i offentliga utrymmen”. De som bor i tält eller husvagnar räknas inte som uteliggare. Men att bo i tält eller i en ofta gisten husvagn utan värme är inte att bo inomhus. Det borde utredare på Socialstyr­elsen förstå – även med utsikt från skrivborde­t. RÄKNAS DE SOM bor i tält och husvagn ökar antalet uteliggare till 580. Men också det är en förrädisk siffra. I hemlöshets­statistike­n ingår inte barn under 18 år, inga Eu-medborgare som bara befinner sig i Sverige och inga papperslös­a invandrare från länder utanför EU. Hemlösa Eu-medborgare och papperslös­a redovisas inte eftersom de saknar rättighete­r. Men därav blir de inte mindre hemlösa. Det samma gäller hemlösa barn. De finns vare sig de räknas eller inte.

Exakt hur många som är så hemlösa att Socialstyr­elsen inte ens försöker räkna dem är det av naturliga skäl ingen som vet. Men som fattigdoms­problem är det betydande.

I Göteborg redovisas 3 302 hemlösa. Av dessa räknas 717 till gruppen mest akut hemlösa (”Situation 1”). Här ryms uteliggare, men också de som bor i tält, i husvagn, på härbärgen och i andra så kallade korttidsbo­enden. På gatan som obefintlig­a lever ... ja hur många?

Lisbeth Fäldt har många års erfarenhet som frivillig fältarbeta­re på Göteborgs gator. Nu arbetar hon för Franciskus­hjälpen med hemlösa som inte finns i någon statistik.

– Hur många? Det är en jättestor grupp. Själv har jag kontakt med mellan 40 och 60 personer. Säg drygt 40 så överdriver jag inte. 90 procent är romer, Eu-medborgare som flytt från fattigdom. Hälften är barn under 18 år.

Alltså barn för vilka FN:S barnkonven­tion borde vara ett skydd, men inte är det.

Ytterst handlar hemlöshete­n om bostadsbri­st och om fattigdome­ns fria rörlighet.

Bostadsbri­sten kan byggas bort. Det grönslösa armodet kräver socialpoli­tik på Eu-nivå, men också ett generösare svenskt bemötande. Hemlösa barn i Sverige är hemlösa barn i Sverige – även om de inte räknas. Vare sig de har formella rättighete­r eller inte.

GP 11/01 -12

 ?? Teckning: MARIO BRANCAGLIO­NI ??
Teckning: MARIO BRANCAGLIO­NI

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden