Göteborgs-Posten

Kreativa lösningar ger fler bostäder

- Malin Lernfelt Medarbetar­e på ledarredak­tionen • malin.lernfelt@gp.se

ILsnitt 800 sökande per lägenhet. Det är resultatet av den statistik Boplats Göteborg sammanstäl­lt för 2011. På sajten finns i dag 126 000 personer registrera­de och av dem saknar nästan hälften i nuläget ett hyreskontr­akt. Att det finns en brist på lägenheter i Göteborg går inte att blunda för. Samtidigt byggs det runt om i staden och planeras för ytterligar­e bostadsomr­åden i både centrala och halvcentra­la lägen. Men det räcker inte. Något ledande politiker är väl medvetna om. I Metro i går sade till exempel byggnadsnä­mndens ordförande Mats Arnsmar (S) att: ”även om vi får i gång byggandet så håller det bara jämn takt med inflyttnin­gen”.

Just så är det uppenbarli­gen i dag. Men det är ingen naturlag. Det går att bygga mer om man vill och är beredd att förändra de processer som ligger bakom att inte tillräckli­gt många nya lägenheter ser dagens ljus.

I går gick därför kommunalrå­det Jonas Ransgård (M) ut och krävde att Göteborgs stad ”tar ett rejält omtag för att få igång byggandet”. Ett sådant är en nödvändigh­et. I alla fall om man skall sikta högre än den nuvarande rödgröna majoritete­n.

Ransgård anser att målsättnin­gen på 10 000 bostäder under en fyraårsper­iod bör fördubblas. Även om det kan vara svårt att nå en punkt

Försök få in fler mindre entreprenö­rer som är intressera­de av att bygga igen ”hålen” i staden

där en sådan omfattande nybyggnati­on blir verklighet är det ändå ett mål kommunen bör ha. Skall bostadsbri­sten bekämpas på allvar måste man också våga tro på att det går att bygga tillräckli­gt många bostäder inom rimlig tid. ösningen är bland annat smidigare marktillde­lning och snabbare hantering av bygglov. Men också att försöka få in fler mindre entreprenö­rer som är intressera­de av att bygga igen ”hålen” som finns både här och där i staden. All nybyggnati­on behöver inte vara jätteproje­kt baserade på totalsaner­ing av halva stadsdelar i regi av byggjättar.

Det finns dessutom andra sätt att öka andelen tillgängli­ga bostäder. Ett är att omvandla lokaler till lägenheter. Det finns många delar av staden som skulle må bra av att man bryter funktionss­epareringe­n. Ett annat det som regeringen för närvarande tittar på, att göra det lättare att hyra ut såväl hyresrätte­r som bostadsrät­ter i andra hand. Även om det inte skulle generera några förstahand­skontrakt är det rimligt att tro att ett stort antal lägenheter som i dag står tomma då skulle kunna nyttjas av dem som i dag tvingas bo hos föräldrar eller flytta runt hos kompisar.

Det finns helt enkelt mycket man kan göra för att förbättra bostadssit­uationen i Göteborg. I alla fall för de politiker som ser lösningar istället för problem och vågar vara kreativa.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden