Göteborgs-Posten

Blåsta på minst fyra miljoner

– Familjebos­täders chef om trappnosby­tet i Majorna

- JAN HÖGLUND och KAROLINA VIKINGSSON 031-62 40 00 nyheter@gp.se

”Min slutsats är att vi har blivit dubbelfakt­urerade på tiden och betalat fyra miljoner för mycket”

Den processen är inte beroende av en fällande dom i brottmålet, enligt Peter Lundstedt:

– Nej, det tror jag inte. Men jag är inte expert på det, det får vi ta ställning till.

Lundstedt vill så snabbt som möjligt lämna det gamla bakom sig och se framåt. Men han uppmanar alla som har upplysning­ar om vad som hänt att höra av sig:

– Vi tar gärna emot tips. GP HAR SÖKT Stefan Allbäck, men advokat Christian Olsen hälsar att Allbäck ”föredrar att försvara sig i domstol”. GÖTEBORG : Bytet av trappnosli­ster i Majorna blev en dyr affär för Familjebos­täder. Efter GP:S avslöjande har fakturorna från Allbäck byggnads AB granskats. Slutsatsen är att det rör sig om dubbelfakt­urering för minst fyra miljoner kronor, sannolikt ännu mer. Peter Lundstedt är tillförord­nad vd för Familjebos­täder:

– Efter ert avslöjande har vi beräknat hur många trappliste­r som vi fått bytta och sammanstäl­lt alla fakturor som rör material och arbetstid från Allbäck. Det handlar om närmare 14,5 miljoner kronor. FÖR ATT FÅ en jämförelse har Familjebos­täder låtit två företag, Golveriet och Göteborgs Golvbolag, räkna på material och vad som är en rimlig tidsåtgång; de har lagt in de timpriser Allbäck hade och kommer fram till två olika totalbelop­p, 10,9 respektive 8,5 miljoner kronor.

– Min slutsats är att vi har blivit dubbelfakt­urerade på tiden och betalat minst fyra miljoner kronor för mycket , säger Peter Lundstedt.

– Det är kusligt likt dubbelfakt­urering. Tiden är helt orimlig. Vi har fått betala alldeles för mycket tid, anser han. I ETT MEJL till statsåklag­are NilsEric Schultz anger Familjebos­täder beloppet till ”minst fyra miljoner kronor eller mer.”

Men det är bara en skattning. Priset på en trappuppgå­ng har multiplice­rats med det aktuella antalet. Det ger högsta tänkbara pris både vad gäller material och arbete.

Med närmare 1 300 uppgångar skulle priset sjunka rejält även utan upphandlin­g. En enkel förhandlin­g hade räckt. Familjebos­täder kan därför ha blivit snuvade på ännu större belopp, medger Peter Lundstedt:

– Trappnospr­ojektet är konstigt och dåligt dokumenter­at, underlaget undermålig­t. Det är ett försök att rekonstrue­ra vad som hänt, men det är väldigt svårt att följa och hur det är tänkt. Det gick på löpande räkning och var inte upphandlat.

Allbäck fick löpande beställnin­gar år efter år och tilläggsbe­ställninga­r.

– Vid så stora belopp skulle vi givetvis ha gjort en riktig upphandlin­g och utsatt Allbäck för en konkurrens.

Trappnosby­tet är under all kritik, enligt Peter Lundstedt:

– Löpande avtal är ingen effektiv förbruknin­g av pengar. Självklart skulle vi ha gjort en upphandlin­g. Om vi gjort det hade det blivit ett helt annan pris. EFTER AVSLÖJANDE­NA i den kommunala muthärvan har rutinerna skärpts.

– I dag har vi flera kontrollsy­stem som skulle ha slagit till, det är helt solklart. Ytterst har våra hyresgäste­r drabbats. Det har fått för lite underhåll och vi vill ha tillbaka pengar så vi kan ge dem det som de har rätt till, säger Peter Lundstedt. PROJEKTLED­AREN och byggmästar­e Allbäck utreds båda som misstänkta för grova korruption­sbrott. Samtidigt förbereder Familjebos­täder krav på miljonskad­estånd från Allbäck.

 ?? Bild: BENGT CHRISTIAN ?? Peter Lundstedt.
Bild: BENGT CHRISTIAN Peter Lundstedt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden