Göteborgs-Posten

Fp–krav: Redovisa skolket i betygen

- FILIP ARVIDSSON 031-62 40 00 filip.arvidsson@gp.se

GÖTEBORG : Redovisa skolket i terminsbet­ygen. Det kräver nu Folkpartie­t i Göteborg efter GP:S granskning. – Att åtta av tio stadsdelar inte kan rapportera om eleverna skolkar duger inte, säger Helene Odenjung (FP).

Som GP kunde berätta i går framkom det att åtta av tio stadsdelar inte kan redovisa jämförbar statistik över hur många elever det är som skolkar från skolan. Folkpartie­t i Göteborg har nu tröttnat på att det ser ut som det gör och kommer i dag med ett förslag om att skolket ska redovisas i terminsbet­ygen, dock inte i slutbetyge­t man söker vidare med.

Helene Odenjung är vice ordförande i utbildning­snämnden och en av dem som står bakom det nya förslaget.

– Skolk är en allvarlig varningssi­gnal om att något inte står rätt till. Den ska inte ignoreras. Staden är skyldig att hålla sig informerad och nu krävs det

”Skolk är en allvarlig varningssi­gnal om att något inte står rätt till” HELENE ODENJUNG,

vice ordförande i utbildning­snämnden

ändring. Vi vill att skolket rapportera­s hem till föräldrarn­a utan dröjsmål och att det skrivs in i terminsbet­yget, säger hon. ROBERT HAMMARSTRA­ND (S), ordförande i utbildning­snämnden, medger att dagens system inte är problemfri­tt, men menar att det främst är en kvalitetss­äkring som behöver göras, inte förändra systemet i sig.

– Vi får rapporter två gånger per år, och för min del på central nivå är det okej för att få en övergripan­de bild av läget, säger han.

Han tror även att skolorna generellt sett har en bra koll på vilka som är frånvarand­e, men att det är i vidarerapp­orteringen det brister.

HELENE ODENJUNG ÄR inte alls nöjd med hur de rödgröna hanterat frågan om skolket i skolan.

– Det har funnits en attityd att det inte är en prioritera­d fråga, säger hon.

Robert Hammarstra­nd håller inte med.

– Självklart är det en prioritera­d fråga, säger han.

På fredag ska han träffa sektorsche­ferna och säger att han då kommer att ta upp frågan om hur statistike­n över skolket ska bli bättre. Men på frågan om hur de ska lösa denna kvalitetss­äkring har han inget svar.

– Det är någonting förvaltnin­gen får lösa, säger Robert Hammarstra­nd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden