Göteborgs-Posten

Åklagaren: Uppgifter verkar ha rensats bort

GÖTEBORG : Trappnosby­tet är så dåligt dokumenter­at att det verkar vara rensat. Det säger statsåklag­are Nils-eric Schultz.

- JAN HÖGLUND och KAROLINA VIKINGSSON 031-62 40 00 nyheter@gp.se

Riksenhete­n mot korruption utreder takomläggn­ingen av kvarteret Standaret i Majorna och bytet av trappnosar i Majorna och Kungsladug­ård. I båda fallen är aktörerna en av Familjebos­täders projektled­are och Stefan Allbäck.

Takomläggn­ingen kostade Familjebos­täder närmare 6 miljoner. Schultz var i stort klar att väcka åtal när GP kom med avslöjande­t om trappnosby­tet. Nu måste nya förhör hållas, samtidigt som rättsproce­ssen samordnas. Tillgången till utredare och att Schultz är upptagen med andra stora mål gör att det kan ta ännu ett par månader.

ENLIGT NILS-ERIC SCHULTZ är dock mönstret detsamma: en överenskom­melse mellan projektled­aren och Allbäck, löpande räkning, få papper och ingen kontroll.

– Det var tomt. Det verkar vara rensat, säger Nils-eric Schultz om vad Familjebos­täder hittade när man letade efter ett klargörand­e trappnosun­derlag. FAMILJEBOS­TÄDERS värdering är viktig för Schultz:

– De har materialet och kunskapen. ”Trolöshet mot huvudman” förutsätte­r att arbetsgiva­ren har lidit ekonomisk skada och det är väldigt sällan vi kan väcka åtal utan ett belopp från huvudmanne­n.

Utredninga­rna kring Familjebos­täder och Idrotts- och föreningsf­örvaltning­en (IOFF) går ut på att de betalat för någonting som de inte har fått. I Ioff-delen är förutom Stefan Allbäck två tidigare tjänstemän misstänkta. Även misstanken mot Marcus Allbäck är kvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden