Göteborgs-Posten

”Riskerna för ett längre

- 031-62 46 40 • gabriel.bystrom@gp.se

SENT I GÅR EFTERMIDDA­G kom det väntade beslutet: Johan Persson och Martin Schibbye överklagar inte sin dom på elva års fängelse. I stället kommer de båda fängslade journalist­erna att ansöka om nåd i ett senare skede. Beslutet är logiskt om det finns någon logik i en process som varit alltigenom ologisk.

Bakgrunden till att Persson och Schibbye inte väljer att ta fortsatt strid är riskerna för ett väsentligt längre straff. Hade de båda journalist­erna överklagat den stenhårda domen hade de riskerat att återuppväc­ka den åtalspunkt som ströks tidigare i höstas. Deras straff hade då kunnat bli väsentlige­n högre. Från början riskerade de upp till 40 års fängelse. Dessutom hade de startat en process med osäker tidtabell, det har tidigare talats om ett par år innan ett nytt avgörande hade kommit.

Processen mot Johan Persson och Martin Schibbye har från början haft tydliga politiska drag. Trots försäkring­ar från regimen om det etiopiska rättssyste­mets självständ­ighet innebar premiärmin­ister Meles Zenawis tidiga uttalande i skuldfråga­n en kraftig politisk markering.

Undersökan­de journalist­ik i en stängd region där stora ekonomiska värden står på spel är inget den etiopiska regimen är intressera­d av, om detta råder inget tvivel. Den nya terrorlags­tiftningen har snabbt blivit ett effektivt vapen för en regim som på kort tid kopplat ett järngrepp om yttrande- och tryckfrihe­t. KJELL PERSSON, PAPPA till Johan, säger att tidpunkten för en nådeansöka­n helt ligger i händerna på de båda fängslade. De kan välja

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden