Göteborgs-Posten

Straff övervägde” Undersökan­de journalist­ik i en stängd region där stora ekonomiska värden står på spel är inget den etiopiska regimen är intressera­d av

-

att ansöka om nåd i morgon eller om ett antal månader. Rent strategisk­t skulle ett lämpligt tillfälle kunna vara vid eller inför någon större högtid.

Jens Odlander är svensk ambassadör i Addis Abeba. Han var den som förmedlade beslutet till de anhöriga i Sverige. Odlander träffade och samtalade med Johan Persson och Martin Schibbye under en och en halv timme på måndagen. Han säger att beslutet är Perssons och Schibbyes helt och hållet. Framöver kommer ambassaden att ha fortsatta kontakter med den etiopiska regeringen.

Trycket på den svenska regeringen att intensifie­ra sina ansträngni­ngar ökar i och med gårdagens beslut. Nu finns inget som ens på pappret antyder att detta är en juridisk process.

I stället hänger allt på hur den etiopiska regimen kan förmås att släppa svenskarna och inte fastna i en prestigelå­sning. Här spelar den högsta politiska ledningen i Sverige en stor roll. Själva skriver Persson och Schibbye i ett uttalande att ”Det finns en tradition av nåd och förlåtelse i Etiopien och vi väljer att lita på denna tradition”. JAG FRÅGAR JENS Odlander hur Johan Persson och Martin Schibbye mår? De har suttit fängslade över ett halvår. Jens Odlander säger efter en stund att de är väldigt fokuserade. Samtidigt konstatera­r han att varje dag tar sin tribut.” Han tystnar och fortsätter: ”Det är tufft att sitta på Kality...”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden