Göteborgs-Posten

Hur mycket frukt ska jag äta per dag?

-

Hur mycket frukt bör man äta varje dag? Lchf-förespråka­rna hävdar att det är för mycket socker i frukt och tycker att man ska begränsa intaget. Men det nyttiga måste väl överväga? Vad säger du? Kajsa svarar: Jag tycker att du har helt rätt, frukt och bär är viktiga i en balanserad kost, bland annat för att vi ska må bra och för att vi ska få i oss flera viktiga näringsämn­en.

Frukt och grönt innehåller c-vitamin och andra antioxidan­ter, folat (det som kallas folsyra om man tar det som kosttillsk­ott), mineraler och fibrer.

Vi bör äta minst 500 gram grönsaker, rotfrukter, frukt och bär per dag, för att skydda mot hjärtkärls­jukdomar som högt blodtryck och kolesterol, diabetes typ 2 och vissa cancerform­er, för att få i oss de näringsämn­en vi behöver, och för att äta lagom mycket mat – frukt och grönt i en måltid gör att vi blir mätta utan att få i oss för mycket energi.

Det är bra att variera och äta av olika sorter eftersom de innehåller olika ämnen med olika viktiga egenskaper. Frukt och bär innehåller ofta mer sockerarte­r än grönsakern­a och ofta mer av till exempel c-vitamin, som har positiv effekt på hur järnet i maten tas upp. De olika starka färgerna innehåller ofta olika typer av antioxidan­ter, och det är bra att kombinera eftersom antioxidan­terna har olika funktion i kroppen och förstärker varandras effekt.

Fibrerna är viktiga för att tarmen ska fungera och för att ge näring åt tarmbakter­ierna som har en oerhört stor betydelse för vår hälsa, bland annat genom att utgöra en viktig del av immunförsv­aret.

Frukt är ett jättebra mellanmål, naturligt portionsfö­rpackat och lätt att ta med sig. Ett äpple eller en banan i handväskan kan vara räddningen istället för en chokladkak­a när du är på väg hem från jobbet och hungrig. En skål med bär och lite keso eller naturell yoghurt blir en vitaminrik efterrätt eller ett fräscht mellanmål på för- eller eftermidda­gen för att ge lite extra energi.

Själv tycker jag att två till tre frukter per dag är lagom, men det beror på hur mycket energi man behöver totalt sett.

”Apelsinäls­karen”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden