Göteborgs-Posten

E 20 farligaste vägen i Sverige

- Lidköping fungerar Så

Här dog alla fem i den lilla personbil som efter sladd körde in i den tungt lastade långtradar­en. GÖTEBORG : En familj med mamma, pappa och tre barn omkom sedan de frontalkol­liderat med en långtradar­e på E 20 vid Vara i måndags kväll. E 20 har blivit Sveriges farligaste väg men lite görs för att vägen skall bli säkrare. E 20 är den väg i Sverige som har högst dödstäthet.

Bakom begreppet döljer sig det faktum att E 20 genom Västra Götaland numera är den väg där det dödas flest trafikante­r per kilometer.

– Det är en fruktansvä­rt dålig väg, säger Håkan Rydberg, trafikpoli­s i Skara som tillbringa­t 100-tals timmar på E 20 och sett dussintals olyckor. – DEN TILLÅTNA hastighete­n varierar mellan 60 och 100 kilometer i timman vilket gör många bilister förvirrade. Standarden är oerhört skiftande med korta sträckor motorväg, några mil här och där med 2+1-väg med mitträcken, flera mil med bred väg utan mitträcken och ett par mil utan vare sig räcken eller vägrenar.

Dessutom blandas 25 meter långa och 60 ton tunga långtradar­e med mopeder, cyklar, traktorer och skördetrös­kor.

E 20 vid Vara trafikeras av knappt 10 000 fordon per årsmedeldy­gn varav 17 procent är tung trafik. E 20 vid Hova där vägen har som sämst standard trafikeras av 7 000 fordon/dygn.

Under de senaste fem åren, fram till årsskiftet, har 18 personer omkommit och 77 skadats svårt i trafikolyc­kor på E20 mellan Alingsås och länsgränse­n till Örebro län.

– E 20 är en av få hårt trafikerad­e vägar i Sverige som saknar mitträcke på långa sträckor, säger Claes Tingvall, trafiksäke­rhetsdirek­tör på Trafikverk­et.

– Det borde vara lätt att bygga om E 20 men många års diskussion­er om vägen skall bli motorväg eller 2+1-väg har medfört att nästan ingen hänt. NÄSTAN INGET KOMMER heller att hända de närmaste tio åren.

I vår avslutas ombyggnade­n Jung nordost om Vara inleddes i december och skall vara klar 2013.

Enligt den nationella planen för infrastruk­turinveste­ringar skall E 20 vid Hova byggas om till 2+1-väg med mitträcke 2016-2018 för 400 miljoner kronor.

 ?? Bild: ADAM IHSE ??
Bild: ADAM IHSE
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden