Göteborgs-Posten

Löftet som bara

-

WASHINGTON: Stäng Guantánamo. I dag genomförs protester i USA mot att fångar fortfarand­e hålls kvar på Kuba. Utanför Vita huset gör sig demonstran­terna redo. – Obama måste leva upp till sitt löfte, säger Larry, som rest till Washington från Ohio.

Brian Terrell är en av ett 50-tal som uppmärksam­mar tioårsdage­n av Guantánamo­lägrets etablering på det här sättet – i en bur så Tusentals människor väntas till Lafayettep­arken vid Vita huset för att påminna om att Barack Obama gick till val på att stänga Guantánamo så snart han blivit president.

Nu har det gått tre år sedan han installera­des och ingenting tyder på något annat än att fånglägret blir kvar.

Det var George W Bush som beslutade att människor som greps som terroriste­r i bland annat Pakistan och Afghanista­n efter terrordåde­n 11 september 2001 skulle föras till hastigt uppförda fångläger på den amerikansk­a militärbas­en Guantánamo på Kuba för att förhöras där. BUSH HAR I SINA MEMOARER – som han skrev efter avgången som president – försvarat tortyr som förhörsmet­od. Det handlar om skendränkn­ingar och om att hålla fångarna vakna till hög musik dygnet runt. Bush hävdar att USA fått betydande informatio­n på det sättet som kunnat leda till gripanden av terroriste­r.

Metoderna sägs också ha förhindrat nya terrordåd i USA. och krävt att fångarna antingen skall föras till USA och ställas inför rätta i civila domstolar eller frisläppas.

Det var även Barack Obamas linje under valrörelse­n 2008 då han kraftfullt kritiserad­e att fångar hölls utan rättegång på Guantánamo.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden