Göteborgs-Posten

Blivit luft

-

nom att förhandla med olika länder om att ge frisläppta uppehållst­illstånd. En del utländska medborgare har släppts och återsänts till sina hemländer, till dem hör en svensk.

USA vill på inga villkor låta frisläppta komma till USA. Några fångar har ställts inför rätta i civila rättegånga­r och dömts, men tanken på att fångar kan frikännas i brist på bevis gör att inte heller Obama är villig att stänga fånglägret. MÄNNISKOR BÖRJADE I GÅR samlas i Washington för att delta i protestern­a mot att Obama inte uppfyllt sitt vallöfte.

En mänsklig kedja skall formas mellan Vita Huset och Capitolium, och både kongressen och presidente­n uppmanas att leva upp till kraven på mänskliga rättighete­r. En del av demonstran­terna kommer att vara iförda orange fångkläder som på Guantánamo och svarta huvor.

Larry vill inte uppge sitt efternamn eftersom han anser att det inte längre finns någon rättsäkerh­et i USA

– Vad som händer på Guantánamo är bevis nog, säger han.

Larry har rest med några arbetskamr­ater och vänner från Ohio.

– Det finns anledning att vara försiktig med sin identitet, säger en av dem. Vem som helst kan bli registrera­d. TVÅ KVINNOR VÄRMER händerna kring sina kaffemugga­r i kylan och snögloppet. Vädret har ingen betydelse, säger de och räknar med att de som kommit för att protestera håller ut i parken under natten.

Occupy Wall Street-demonstran­terna, som fortfarand­e finns kvar på en öppen plats och i en park, lovar att de som söker skydd för natten skall få det.

– Mitt tält är litet men jag kan säkert få plats med några till, säger Pete. Om det går att sova? Aldrig i livet! Jag talar om sittplats med tältduk över huvudet.

Arrangörer­na räknar med att tiotusenta­ls människor skall delta i protestern­a över hela USA.

Text

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden