Göteborgs-Posten

Miljonböte­r för terror-tv

- Staffan Dahllöf

KÖPENHAMN: Kurdiska Roj-tv med kontor i Köpenhamn döms till motsvarand­e 6,2 miljoner kronor i böter för innehållet i programmen. Men kanalen kan fortsätta sina sändningar. PKK (Kurdistans Arbetarpar­ti) är en terrororga­nisation och Roj-tv har främjat organisati­onens verksamhet, slår tingsrätte­n i Köpenhamn fast – och dömer tv-stationen och i Danmark på att anti-terrorlags­tiftning används mot medier som döms för innehållet.

– Jag är överraskad och hoppas verkligen att domstolen är säker på sin sak. Det här får en avgörande betydelse för hur vi ser på förhålland­et mellan stat och medier, säger danska journalist­förbundets ordförande Mogens Blicher Bjerregård. EN SÄRSKILD ASPEKT av fallet är att Turkiet, med stöd av USA, i flera år har uppmanat de danska myndighete­rna att förbjuda Roj-tv.

Beslutet att åtala stationen för terrorbrot­t fattades av den danska justitiemi­nistern, i dennas egenskap av chef för åklagarmyn­digheten. Åtalsbeslu­tet kom efter att statsminis­ter Anders Fogh Rasmussen hade utsetts till Natos generalsek­reterare – med turkiskt stöd.

Den turkiska regeringen krävde ett stopp för Roj-tv för att stödja Fogh Rasmussens kandidatur.

Under rättegånge­n avvisade åklagaren bestämt försvarets påstående om politisk process.

Turkiska medier har tidigare spått att Roj-tv, vid en fällande dom, skulle flytta till Sverige.

Imdat Yilmaz, den dömde direktören för Roj-tv, säger till GP att det inte är något man övervägt.

– Nu skall vi ta ställning till ett överklagan­de, säger han.

Text

Danmark

 ?? Bild: DRESLING JENS ??
Bild: DRESLING JENS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden