Göteborgs-Posten

... men åklagaren misslyckad­es med att stänga stationen

-

produktion­sbolaget Mesopotami­a Broadcast att betala 2,6 miljoner danska kronor var i böter.

Brottet rubriceras ”främjande av terrorverk­samhet”. Roj-tv har, enligt tingsrätte­n, okritiskt och utan kommentare­r förmedlat propaganda för PKK. DÄREMOT FICK INTE ÅKLAGAREN igenom sin önskan att dra in sändningst­illståndet för Roj-tv.

– Ett sändningst­illstånd är inte ett föremål som kan konfiskera­s. Rätten har inte funnit någon användbar paragraf i brottsbalk­en, förklarade domaren Grethe Jörgensen när hon läste upp domen.

Det beskedet mottogs med dämpade, fast hörbart positiva, reaktioner bland kurdiska åhörare i salen.

Turki ets ambassadör i Danmark

– trots miljonböte­r. Danska kurder protestera­r mot domen mot Roj-tv. Skylten anspelar på att beslutet om åtal fattades efter det att dåvarande statsminis­tern, med turkiskt stöd, utsetts till Natos generalsek­reterare.

SEGERTECKE­N

sa i en kommentar efter domen att han var besviken över att Roj-tv inte stoppas omedelbart, och att Turkiet nu vill gå vidare till Radiotv-nämnden – den myndighet som utfärdar sändningst­illstånd.

Det blir i så fall inte första gången. Turkiska myndighete­r har tre gånger tidigare bett nämnden stoppa Roj-tv, men utan framgång. Nämnden har inte ansett att Rojtv:s produktion skiljer sig från liknande nyhets- och debattprog­ram i dansk tv. ÅKLAGAREN ANDERS RIISAGER ville i går inte ta ställning till om den danska staten kommer att driva fråga vidare:

– Nu skall vi först hem och läsa domen, sa han.

Roj-tv:s försvarsad­vokat Björn Elmquist sa att han rekommende­rar ett överklagan­de, men att beslutet ska fattas av de dömda.

– Det är en liten seger att sändningar­na inte stoppas, men inte en smickrande seger för det danska rättssyste­met. Rätten säger att Rojtv visar propaganda men gav mig inte lov att dokumenter­a det samlade programutb­udet, säger han.

Domen är det första exemplet

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden