Göteborgs-Posten

Bygg stationen Göteborg södra

- Håkan Widerberg

Nu när det står klart att Saab med sin växellådsf­abrik är under avveckling borde man bromsa upp planeringe­n av västlänken!

I stället för att gräva tunnlar till Haga och tillbaka till Korsvägen kan man skapa Göteborg södra järnvägsst­ation.

På mark där växellådsf­abriken ligger och tillsamman­s med gamla Pripps och Lyckholms kan man skapa en järnvägsst­ation som både tillåter fjärrtrafi­k och lokaltrafi­k! Spår upp mot Borås och Landvetter finns, tunnel genom Gårda finns, spår söder och norrut finns och en anslutning till en bangård/ station måste vara betydligt billigare att bygga än detta gigantiska grävprojek­t i Göteborgsl­eran!

Tåg från Oslo/köpenhamn kan stanna till på Göteborg södra, liksom tåg mellan Stockholm och Malmö. Eftersom det inte blir en säckstatio­n kan man på fem till sex perronger få ett hyggligt flöde av tåg och passagerar­e.

Gamla Göteborg C kan få vara en station för lokaltåg/pendlare eftersom tågen ofta har förarutrym­men i båda ändarna och kan köra åt båda håll. Dessutom är närheten till lokaltrafi­k för jobbpendla­re viktig.

Transport mellan Göteborgs södra och nuvarande centralsta­tion går sannolikt att ordna bekvämt med direktspår­vagnar – kanske förarlösa som på många flygplatse­r i Europa?

Tänk till ännu en gång innan spadarna sätts i marken!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden