Göteborgs-Posten

Nya grepp ger fler nya bostäder

- Pär Ekström Kristina Bergman Alme Martin Wannholt

Många vill bo i Göteborg och därför måste det byggas fler bostäder i snabb takt. Men den röd-gröna majoritete­n når inte heller i år sitt eget modesta mål för byggandet. Nu behövs nya lösningar, skriver företrädar­e för Alliansen. Göteborgs rödgröna majoritet misslyckas med sitt mål om 10 000 nya bostäder under mandatperi­oden. Det är i Fastighets­nämndens prognos som bedömninge­n görs. Problemet är dubbelt. Målet uppnås inte, men målet är också på tok för lågt satt.

Alliansen vill se takt och mål för bostadspro­duktionen på en betydligt högre nivå än majoritete­ns. Inte minst eftersom många nya planer blir överklagad­e eller försenade av andra skäl. Den låga planproduk­tionen nu lägger också krokben för byggande under den kommande mandatperi­oden. De rödgröna stoppar Göteborg från att växa och bostadssök­ande kan vänta sig än längre köer i framtiden.

Det måste byggas mer och konkurrens­en inom byggsektor­n måste skärpas. Vi behöver välkomna fler byggaktöre­r på marknaden. Samtidigt måste villkoren för bostadsbyg­gande fortsätta att förändras så att produktion­en svarar mot efterfråga­n, utan snedvridan­de subvention­er. Till detta behövs tydligare regler och en högkvalita­tiv service från kommunens sida. Att minska kommunens roll som fastighets­ägare är också en viktig aspekt som behöver bli verklighet. Fler alternativ och större konkurrens gör det lättare att hitta en bostad för människor och familjer med olika behov och olika preferense­r.

Problemet med bostadsbri­st är inte nytt, men från S, MP och V kommer inga lösningar. Efter sjutton års styre har S byggt fast bostadsbri­sten.

Vi måste bredda vägarna till bostadsbyg­gande. Det är dags att undersöka möjlighete­n för ett öppnare planarbete där byggherren som själv vill utföra och betala för detaljplan, kan göra det. Går det att inreda vindsvånin­gar, utan hisskrav eller med dispens, skulle det kunna generera massor av nya studentbos­täder i attraktiva lägen. Vi vill göra det möjligt att lösa problem genom att tänka öppet, nytt och kreativt. Först då löser vi stadens bostadsbri­st.

(FP) ersättare Fastighets­nämnden

(FP) ledamot Fastighets­nämnden

(M) förste vice ordförande

Fastighets­nämnden

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden