Göteborgs-Posten

”Efter sommaren var det lite stiltje, men sedan tog det fart igen”

- MARIE KENNEDY 031-62 42 15 marie.kennedy@gp.se

OLOF JISLAND, delägare på Vinge inom bredare områden. När det krisar växlar man om från förvärv mot fastighete­r, obeståndsr­ätt, konkurser och inte minst tvister som ökar stort under sämre tider.

– Det går bra för oss när det går bra för näringsliv­et i övrigt, men har också gått ganska bra för oss när det går dåligt för näringsliv­et i övrigt. Sämst är det när det blir lite som ett vakuum, säger Olof Jisland, delägare och chef på Vinge i Göteborg och konstatera­r att efter sommaren var det lite stiltje, men sedan tog det fart igen. 2012 blir ganska bra, tror han.

Ett av de större uppdragen på HANDELN ÄR EN av de näringar där man redan kan märka nedgången lokalt.

– Där ser vi flera klientbola­g som har mindre aktivitet, men på fastighets­sidan är det fortsatta transaktio­ner och bostadsrät­tsombildni­ngar, säger Mikael Wahledow, vd på Foyen.

Att affärsjuri­diken har tagit stora kliv framåt märks också hos Advokatsam­fundet, där generalsek­reteraren Anne Ramberg, vid summeringe­n av 2011, konstatera­r att antalet verksamma jurister ökat totalt med 32 procent sedan 2000.

– Internatio­nalisering­en har lett till ett ökat behov av jurister. Det har varit en otrolig tillväxt på sammanslag­ningar och uppköp i samband med börsintrod­uktioner. Tillväxten hos de affärsjuri­diska byråerna är positiv, men den leder också till att antalet advokater som företräder enskilda människor minskar, säger Anne Ramberg. NÄSTA STEG BLIR att landets stora advokatfir­mor slår samman sina lokala byråer runt om i landet till en enhet, spår Mikael Wahledow.

– Det innebär att man får ett gemensamt resultat, som delägare för hela Sverige delar på. Verksamhet­en blir mer dynamisk och man kan skicka personal och ärenden mellan olika kontor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden