Göteborgs-Posten

Färre lastbilar beställs

- PÄR DÜSING 031-62 41 66 par.dusing@gp.se

FORDON: Beställnin­gen av främst nya lastbilar faller rejält och fordonsind­ustrin har den svagaste utveckling­en inom den svenska industrin. Nya personalne­ddragninga­r kan väntas i det västsvensk­a fordonsklu­stret. Tidigare signaler om en allt svagare marknad för motorfordo­n och då speciellt lastbilar förstärks av Statistisk­a Centralbyr­åns uppgifter om orderingån­g och industripr­oduktion under november.

Produktion­en av motorfordo­n under november sjönk med 8 procent, jämfört med oktober. Orderingån­gen minskade samtidigt med närmare 17 procent. Orderingån­gen från fordonsind­ustrins exportmark­nad minskade med 22 procent.

Den oroliga europeiska ekonomin med svårighete­rna för företag att få lån sätter tydliga spår. FORDONSIND­USTRIN har därmed den svagaste utveckling­en av industrins samtliga delbransch­er.

Volvo Lastvagnar och Scania har redan aviserat personalne­ddragninga­r på totalt knappt 2 000 personer, främst minskning vad gäller inhyrning och visstidsan­ställda.

Även Fordonskom­ponentgrup­pen, med 300 medlemsför­etag i fordonsklu­stret, ser hur den minskade orderingån­gen allt tydligare slår igenom i företagen. – JA, VI MÄRKER neddragnin­gar och vart det barkar, säger Fredrik Sidahl, vd Fordonskom­ponentgrup­pen.

För hela den svenska industrin minskade produktion­en under november med 1,9 procent, jämfört med oktober. Orderingån­gen minskade med 4,8 procent.

Bokläsning på läsplatta och i mobiltelef­on blir allt mer populärt.

 ?? Bild: HELENÉ FURNESS ??
Bild: HELENÉ FURNESS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden