Göteborgs-Posten

Fler läser bok digitalt

Försäljnin­gen av e-böcker tredubblad­es i höstas

-

BÖCKER: Försäljnin­gen av eböcker har mer än tredubblat­s under hösten. Men ökningen sker från väldigt låga nivåer – få svenskar har hittills köpt bok på platta. Vi svenskar skryter gärna om hur långt framme vi ligger när det gäller ny teknik. Men när det kommer till e-böcker intar svenskarna knappast någon tätpositio­n. I USA står e-böcker för runt 15 procent av försäljnin­gen. I Sverige rör det sig fortfarand­e bara om någon promille.

Men under hösten har något hänt. Perioden september-november mer än tredubblad­es försäljnin­gen jämfört med 2010 – från

Enligt Mattias Fyrenius krävs en stark ”öppnare” för att sätta e-boksbeteen­det på kartan. För den amerikansk­a jätten Amazon tog det fart först efter fyra år med läsplattan Kindle. I maj i fjol gick försäljnin­gen av digitala böcker om fysiska böcker hos Amazon.

I USA är det framförall­t i juletider som försäljnin­gen av eböcker kommit igång. Hos Dito har intresset ökat efter jul.

– Nu har man fått plattor i julklapp och tid att börja använda dem. Dagarna efter julafton ligger vi på dubbla försäljnin­gen jämfört med tidigare.

MATTIAS FYRENIUS.

KONKURRENT­EN ADLIBRIS har tittat på e-böcker i mer än tio år.

– Under de senaste två åren har många förlag börjat göra all nyutgivnin­g tillgängli­g som eböcker. Försäljnin­gen har ökat, men det säljs fortfarand­e väldigt få e-böcker, säger Magnus Dimert, vd för Adlibris.

Men det finns flera hinder för att e-böcker ska slå igenom på bred front.

Ett av dem handlar om momsen. Vid vanlig bokförsälj­ning ligger momsen på sex procent – på eboken är den 25 procent.

Dessutom är det fortfarand­e en smula krångligt att ladda hem böcker. I Adlibris-appen för Apple-produkter finns till exempel ingen köpfunktio­n, eftersom Apple då tar 30 procent i provision. FÖR ATT KOMMA runt detta säljs böckerna på den egna sajten för att sedan läsas i appen.

– Det är lite bökigt med lite för många klick. Och när det gäller android så är det en splittrad plattform som fungerar bra på vissa enheter men sämre på andra.

Succén för Zlatanboke­n synliggjor­de

Walter Isaacson

Du gamla, du fria

Liza Marklund

När börjar det riktiga livet?

Fredrik Lindström

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden