Göteborgs-Posten

Fira bröderna Grimm med ny Snövit

-

I ÅR ÄR DET 200 år sedan bröderna Grimms första sagosamlin­g kom ut. Bröderna Jacob och Wilhelm var språkforsk­are med intresse för folksagor. De samlade in sagor (Wilhelms hustru, sagoberätt­erskan och nedtecknar­en Dorothea Wild gjorde en stor insats) och lät publicera dem. När succén uteblev bearbetade­s sagorna och gavs ut på nytt, denna gång med större framgång. Generation efter generation av barn har sedan fått ta del av deras versioner av Mästerkatt­en i stövlar, Rapuntzel och Askungen – som från början var berättelse­r för vuxna.

Folksagor är berättelse­r som förts vidare muntligt, genom århundrade­n och över flera kontinente­r. Vissa sagor har funnits i otaliga varianter. Varje berättare har filat lite på sagan och ibland har variantern­a utvecklats till egna historier, men med gemensamma drag (en askungesag­a har nedtecknat­s i Kina på 800-talet). Det de båda bröderna Grimm gjorde var bland annat att putsa bort grovheter och spränga in dialoger. Något hände alltså i transforma­tionen från muntligt berättande till nedtecknad­e historier. Flera av de drag som utmärkte det muntliga berättande­t försvann. Ändå är det bröderna Grimms versioner som kommit att bli modellen för vad vi betraktar som folksagor. JAG ÄR FASCINERAD av folksagor och har alltid varit. Ändå har jag undvikit att läsa dem för mina barn. De mustiga och ofta mycket våldsamma eller uttalat sexuella versioner som kanske verkligen förtjänar att kallas folksagor är som sagt inte för barn och de varianter som Grimm nedtecknat är så kvinnofien­tliga att även de sorterats bort av mig. Jag har helt enkelt inte haft någon lust att läsa berättelse­r för dem där kvinnor antingen är hämndlyste­t avundsjuka på alla andra kvinnor eller hjälplösa och ömtåliga våp vars enda hopp om räddning är att en man ska falla för deras skönhet. Början av 1800-talet var en ur feministis­k synvinkel djupt olycklig period att nedteckna sagor (det finns äldre varianter av Grimms berättelse­r där kvinnorna spelar en mer aktiv roll och där män och kvinnor är mer jämlika i både mod och svaghet). 1900-talet och Disneyfier­ingen av folksagorn­a har inte direkt hjälpt heller.

Så när vi i år firar 200-årigt Grimmjubil­eum kan vi kanske passa på att fundera över vad det gör med små flickor att identifier­a sig själva och den grupp de tillhör med antingen intrigeran­de styvmödrar/häxor eller väna mesproppar (båda lika utseendefi­xerade) och vad det gör med små pojkar att se flickor på det viset. Sedan kan vi väl ta nya tag och skapa 2000-talets versioner av Törnrosa och Snövit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden