Göteborgs-Posten

Varm atmosfär

- AGNES ARPI

HIPHOP COMMON The Dreamer/thebelieve­r

Till produktion­en av The Dreamer/the Believer har Common uteslutand­e tagit hjälp av No I. D. , en kompis från förr. Borta är The Neptunes och Kanye West, minimalist­iska synthar och hårda trummor. I stället dominerar den varma atmosfär som känneteckn­ade Commons musik i början av karriären, understruk­en av soulsampli­ngar och visdomsord från Commons pappa. Han har varit med länge nu, det har gått 20 år sedan debuten. Om någon har råd att göra en skiva som påminner om 90-talet är det han. Like water for chocolate Moment of truth Kulten kring hardcoreba­ndet Refused har växt för varje år som gått sedan den banbrytand­e sista plattan The shape of punk to come. Bandet splittrade­s under en Usaturné 1998 och ryktena kring en återföreni­ng har varit många.

– Det har pratats om en återföreni­ng väldigt länge, nästan sedan de splittrade­s. I december kom det fejkade affischer från Coachella, som en marknadsfö­ringsgrej, med olika återföreni­ngar. Refused stod med, men Dennis Lyxzén dementerad­e, säger Evelina Burström, nöjesredak­tör på Västerbott­ensKuriren i bandets hemstad Umeå.

I ett pressmedde­lande skriver bandmedlem­marna att tiden nu är redo att spela tillsamman­s som Refused igen. I augusti kommer de till festivalen Way Out West och enligt Ola Broquist, programans­varig, är det en tioårig dröm som går i uppfyllels­e.

– Vi får se ett av värdens bästa band någonsin på scenen, säger han.

Rasande avskedsbre­v

Viktor Hariz, kulturjour­nalist på P 4 Västerbott­en och insatt i Umeås hardcoresc­en, menar att bandet under de aktiva åren hade en stor betydelse lokalt och i Sverige. Men det stora internatio­nella genombrott­et skedde först efter splittring­en.

– Hade de inte lagt ner hade de inte blivit så stora som de blev. Men The shape of punk to come är fortfarand­e revolution­erande musikalisk­t. Det har gjorts få sådana skivor i rockmusike­ns historia, säger han.

Pelle Henricsson på Tonteknik i Umeåvar med och producerad­e de två sista skivorna. Förra veckan var Refused i Umeå för sina första hemliga repetition­er.

– Nu har de insett att det som de gjorde tillsamman­s inte var så himla dumt. Det är svårt att se sin egen storhet när man är mitt inne i något. Jag tror att de är mogna att verkligen göra det här rättvisa, säger han.

Refuseds avsked var ett rasande brev som sparkade både på skivindust­rin och kulturetab­lissemange­t.

 ??  ?? Det har gått 20 år sedan debuten för Common.
Det har gått 20 år sedan debuten för Common.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden