Göteborgs-Posten

Usama bin Ladin dras in i valkampanj­en

- TT-AFP USA

WASHINGTON: President Barack Obamas kampanjhög­kvarter drar in Usama bin Ladin i striden om presidentp­osten, ett år efter räden som dödade honom. I en video ifrågasätt­s om republikan­en Mitt Romney skulle ha agerat som Obama gjorde och givit klartecken för uppdraget.

”Den högste befälhavar­en får bara en chans att fatta rätt beslut”, säger man i videon. ”Vilken väg skulle Mitt Romney valt?”

I filmen hänvisas till nyhetsrapp­orter där Romney säger att ”det inte är värt att röra upp himmel och jord och använda miljarder dollar bara för att försöka fånga en människa”. ETT ÅR EFTER Usama bin Ladins död är al-qaidas kärna i Pakistan så gott som utplånad, men filialerna förblir ett hot, anser underrätte­lsekällor i USA. Nätverket bedöms sakna muskler att upprepa 11-septembera­ttackerna.

Amerikansk­a elitstyrko­rs räd som ledde till terrorleda­rens död i pakistansk­a Abbottabad har ytterligar­e försvagat al-qaida.

– Det är verkligen svårt att föreställa sig att al-qaidas kärna skulle samla ihop resurserna, träningen, förmågan, pengarna för att upprepa en attack av 11/9-typen, säger en amerikansk källa som ägnar sig åt kontraterr­orism men som också varnar för att ta ut några segrar i förskott.

– Rörelsen överlever naturligtv­is, ideologin och det globala jihad (krig i Allahs namn) överlever, bin Ladins filosofi som överlever på en rad platser utanför Pakistan, säger källan. FÖRSVARSMI­NISTER LEON PANETTA säger att det inte finns några patentlösn­ingar för att snabbt kunna utplåna al-qaida.

– Men det fungerar så att ju mer framgångsr­ika vi är med att undanröja dem som represente­rar det andliga och ideologisk­a ledarskape­t, desto större är vår förmåga att försvaga hotet mot det här landet och andra länder, säger Panetta.

Bland al-qaidas avknoppnin­gar anses dess jemenitisk­a gren utgöra det största hotet mot USA och ha vuxit i styrka genom att framställa ”omfattande och effektiv” propaganda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden