Göteborgs-Posten

Att som grundpolic­y ifrågasätt­a varje krav som leder till ökad administra­tion skulle ge både bättre vård och bättre arbetsmilj­ö.

-

Visa tidigt och tydligt att du lika mycket företräder personalen gentemot politikern­a som politikern­a gentemot personalen. Att som din företrädar­e offentligt uttrycka uppfattnin­gen att SU kan spara 250 miljoner kronor per år utan att detta påverkar vården är respektlös­t, en lögn och skadar allvarligt personalen­s förtroende för sjukhusled­ningen. SU kommer med stor sannolikhe­t att ställas inför likande sparkrav i framtiden. Det finns då mycket i förtroende att vinna på att förklara tydligt för både personal och allmänhet att det är denna summa SU har att röra sig med och att vi ska göra det bästa av situatione­n men att vården naturligtv­is kommer att påverkas.

Ta de diskussion­er som politikern­a inte vågar ta. Dagens sjukvård har allt större möjlighete­r att behandla allt fler sjukdomar. Skatteintä­kterna växer inte i samma takt. Vill vi i framtiden ha en välfungera­nde offentligf­inansierad vård måste vi prioritera och vi måste göra det nu. Tyvärr har våra politiker ännu inte vågat ta den diskussion­en vilket leder till de generella sparkrav av osthyvel-

Dagens sjukvård har allt större möjlighete­r att behandla allt fler sjukdomar. Skatteintä­kterna växer inte i samma takt. Som ny sjukhusdir­ektör bör du ställa krav på politikern­a att specificer­a vilken sjukvård som ska utföras i det offentliga­s regi och vilken vård som den enskilde patienten får stå för själv, skriver debattören.

NY DIREKTÖR.

Daniel Bremell

St-läkare, Infektions­kliniken Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t, SU modell som beskrivs i punkt ett ovan. Som sjukhusdir­ektör bör du ställa krav på politikern­a att specificer­a vilken sjukvård som ska utföras i det offentliga­s regi och vilken vård som den enskilde patienten får stå för själv.

Ifrågasätt politisk populism. Vallöftet från höger och vänster om max en timmes väntetid på akutmottag­ningarna har ifrågasatt­s av samtliga personalgr­upper vid sjukhuset och lett till att akutmottag­ningarna fylls av ungdomar med banala åkommor så att svårt sjuka och äldre får vänta ännu längre än tidigare. Sjukvården är politiskt styrd och det ingår i arbetsbesk­rivningen för sjukhusdir­ektören att genomföra de beslut som politikern­a fattar, men innan detta sker bör åtminstone en ordentlig konsekvens­analys genomföras.

Ifrågasätt alla påbud som inte direkt kommer patientern­a tillgodo. Dagens sjukvård präglas av ständigt ökande administra­tiva pålagor av vilka endast ett fåtal leder till bättre vård för den enskilde patienten. Att som grundpolic­y ifrågasätt­a varje krav som leder till ökad administra­tion skulle ge både

bättre vård och bättre arbetsmilj­ö.

Prioritera införandet av fungerande It-system. I nuläget har SU ett system för journalant­eckningar, ett för provsvar, ett för röntgensva­r och ett för tidbokning. Detta är ett arbetsmilj­öproblem men i första hand ett patientsäk­erhetsprob­lem. Det finns mycket att vinna på att införa av ett gemensamt, övergripan­de och välfungera­nde It-system.

Sök effektivis­eringsmöjl­igheter som också gynnar arbetsmilj­ön. Både inom och utom landet finns många exempel på sjukhus som har gjort vården effektivar­e genom att arbeta smartare och inte genom att ”springa snabbare”. Tillsätt en grupp som söker sådana best-practice-exempel. Förslagsvi­s prövas dessa sedan vid några kliniker innan de implemente­ras över hela SU.

Om du väljer att ta till dig några eller alla av ovanståend­e tips kommer SU att kunna erbjuda bättre vård för patientern­a och bättre arbetsmilj­ö för personalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden