Göteborgs-Posten

När Marcus Birro uttalar sig om det kristna korståget som måste rädda oss från undergånge­n är det ett korståg han går relativt ensam i

-

ATT ETT FÅTAL konservati­va män får symboliser­a tron är förvisso ingenting ovanligt, snarare är det en del av en kristen tradition. Men i dag är det mediesamhä­llet, snarare än kyrkan, som driver på den utveckling­en. Naturligtv­is är Marcus Birro en vinstlott i ett cyniskt debattsamh­älle som räknar antalet klick, tweets och upprörda reaktioner. Han skapar känslor, diskussion­er och om inte annat den sortens lyteskomik som en upplyst medelklass gärna ägnar sig åt i sociala medier. Men i förlängnin­gen påverkar detta bilden av vad kristen tro är i dag. MARCUS BIRRO ÄR en dålig representa­nt för både kyrkan och kristendom­en. När han uttalar sig om det kristna korståget som måste rädda oss från undergånge­n är det ett korståg han går relativt ensam i. Likväl får hans abortmotst­ånd och kärnfamilj­svurm stå som sinnebild för kristendom­en.

Nyanserade troende, mottagliga för kritik som strävar efter jämställdh­et snarare än en tid som flytt, är inte särskilt intressant­a i debattsamm­anhang. Medielogis­kt är det mer spännande med en Livets ord-debattörs homofobisk­a uttalanden än exempelvis allt det sociala arbete som sker runt om i församling­ar när välfärden utarmas. ”You give love a bad name”, skaldade Bon Jovi en gång. Om Gud är en kärleksful­l kraft är Birros medieutrym­me ett effektivt sätt att svärta ner det ordet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden