Göteborgs-Posten

Ta ansvar för Stigs center

-

IFörsäljni­ngen av smuggelspr­it till minderårig­a har pågått

alltför länge. Det är på tiden att den stoppas. gårdagens tidning kunde man läsa Gp-reportern Caroline Karlssons rapport från en fredagskvä­ll vid Stigs center. Om hur det från utlandsreg­istrerade lastbilar bjuds ut billig alkohol i parti och minut. Det är inget nytt.

I en Gp-intervju från 2005 berättar två killar i 16-17-årsåldern hur de redan som 13-åringar tog bussen ut till Stigs center för att köpa öl av lastbilsch­aufförer.

– Det är hur lätt som helst. Går man runt bland långtradar­na med en väska börjar de ropa efter en direkt.

Året efter kunde man läsa i GT hur en tonåring varit nära att dö efter att ha druckit sig berusad på smuggelspr­it och lämnats ensam och kraftigt nedkyld: ”Öl och vodka hade köpts av en utländsk lastbilsch­aufför vid Stigs Center, som ligger 150 meter från Skälltorps­skolan på Hisingen. 13-åringen och hans kompisar, några bara 12 år gamla, festade på smuggelspr­iten vid Fridhems djurkyrkog­ård och drack sig redlöst berusade”.

Under lång tid har ett flertal medier med jämna mellanrum uppmärksam­mat försäljnin­gen av sprit och öl från lastbilarn­a vid Stigs center. Att det bara är att bege sig till Backadalsm­otet för att få tag i billig alkohol är något göteborgar­na, inte minst de unga, väl känner till.

Även polisen har sedan länge mycket goda kunskaper om vad som pågår och de gör så gott de kan för att stoppa alkoholför­säljningen från de uppställda långtradar­na. Men verksamhet­en är omfattande och ordningsma­ktens resurser förhålland­evis små. DET FINNS DOCK andra som för länge sedan borde tagit ett större ansvar för att få slut på eländet. Som Göteborgs kommun. Kommunen äger marken chaufförer­na använder som rastplats. Vid ett flertal tillfällen har det föreslagit­s att området bör stängslas in och förses med bättre belysning för att hålla obehöriga borta. Men på fastighets­kontoret är man inte positiv till det. I alla fall inte så länge Åkeribrans­chen inte vill vara med och betala. Enligt fastighets­kontorets chef Eva Odesten Romell är alkoholför­säljningen dessutom i första hand en fråga för polisen.

Här har vi alltså ett allvarligt samhällspr­oblem som ingen verkar vilja ta tag i. Visserlige­n säger Dario Espiga (S), kommunalrå­d med ansvar för sociala frågor, i en intervju i GP i går att ”det är dags att vi verkligen tittar på problemet”. VARFÖR DET INTE varit aktuellt tidigare och vad anledninge­n är att Espiga plötsligt anser det vara dags nu, kan man fråga sig. Speciellt med tanke på det myckna engagemang Espiga lagt ned på att få krogarna inne i centrala Göteborg att sluta sälja alkohol två timmar tidigare på helgerna. Rimligtvis borde över ett decenniums försäljnin­g av smuggelspr­it till ungdomar vara ett större problem än att ett fåtal krogar har alkoholtil­lstånd till fem.

Sanningen är att det måste bli ett slut på alkoholför­säljningen vid Stigs center. Och om Espiga äntligen insett allvaret är det bara att hoppas på att han ser till att tillsamman­s med Stigs center, Åkeribrans­chen och polisen försöka hitta en lösning. Snarast . GP 30/4 -12

 ?? Teckning: MARIO BRANCAGLIO­NI ??
Teckning: MARIO BRANCAGLIO­NI

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden