Göteborgs-Posten

Inte svaghet visa respekt

- Gert Gelotte Medarbetar­e på ledarredak­tionen • gert.gelotte@gp.se

SKina är Volvos chans att inte följa i Saabs hjulspår

den kinesiska marknaden ännu mer. Kina är Volvos chans att inte följa i Saabs hjulspår.

Historiska band och minnen är viktiga – positivt och negativt. Det går inte att förstå Kinas relation till Västeuropa och USA utan att reflektera över Kinas 100-åriga förnedring. id mitten av 1800-talet försökte Kina stoppa den för befolkning­en förödande opiumimpor­ten. Två krig med Storbritan­nien och Frankrike tvang Kina att acceptera opiumhande­ln, betala skadestånd och överlämna Hong Kong som brittisk koloni. Kring sekelskift­et 1900 fullbordad­es opiumkrige­ns koloniala övergrepp på Kina när franska, tyska, brittiska, japanska, amerikansk­a och ryska trupper slog ner ”boxaruppro­rets” motstånd mot utländskt inflytande. Kejsardöme­t kollapsade 1911 och den kinesiska katastrofe­n fullbordad­es med inbördeskr­ig och Japans anfall 1937. Mao Zedong återupprät­tade Kinas integritet, men befolkning­en fick betala dyrt i fattigdom och ofrihet.

Det moderna Kina är en märklig hybrid av snabbt växande statsregle­rad kapitalism i en brutal enpartidik­tatur med kommunisti­ska rötter. Och som alltid vid kinesiska statsbesök var den stora frågan: Hur kombinerar man moraliskt nödvändig kritik av diktaturen med så många nya och fördelakti­ga handelsavt­al som möjligt? varet är förstås att man kombinerar – i förhoppnin­gen att ekonomisk utveckling drar med sig demokratis­ka reformer. Men svaret är också att man får välja sina ord. Det går att vara principfas­t och samtidigt visa respekt för att Kina reser sig ur en fattigdom och förnedring där västerländ­sk kolonialis­m spelade en avgörande roll.

En smula ödmjukhet inför historiens minnen försvagar inte kraven på demokrati och mänskliga rättighete­r i Kina. Tvärtom kan vi peka på en lång och svår egen resa där demokrati skapat välstånd och välstånd skapat demokrati.

Det gick ovanligt fort att rigga Ostindiefa­raren i år. På en enda helg var det mesta uppe, krönt med svenska flaggor och röda vimplar. Kinas premiärmin­ister Wen Jiabao togs emot som en 1700-talsmandar­in. Kanonsalut­en dånade från batteridäc­k. Förtöjning­s platsen vid Eriksberg sveptes in i krutrök.

Originalet och hennes systrar seglade på Kina för Ostindiska kompaniet och bidrog starkt till Göteborgs rikedom. 250 år senare lockar kopian kinesiska ledare att stanna lite längre i Göteborg. Självklart kom Wen Jiabao för Volvos skull. Det skall vi vara glada för. Visst behöver den kinesiska bilindustr­in Volvos tekniska kunnande, men Volvo behöver

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden