Göteborgs-Posten

De satte hjärnorna på prov

- CAROLINE KARLSSON 031-62 45 49 caroline.karlsson@gp.se

GÖTEBORG : Papperspys­sel, robotar och vippande kolnanofib­rer. På Vetenskaps­festivalen blandas högt och lågt. – Det var sådär svårt att köra, säger Maryam Bander, 7 år.

Hon är på Vetenskaps­festivalen med sin familj och har precis rattat en robot över bordet. Även lillebror Ibrahim provar. Han är den i familjen som bygger mest. Men inga robotar, i stället blir det mest bilar. Ibland hjälper storasyste­r till.

– Men jag leker mest med dockor, säger hon.

Magnus Nolberger är den som har varit med och tagit fram roboten

– Det är otroligt hedersamt och snudd på surrealist­iskt att bli Årets folkbildar­e, tycker Hjärnkonto­rets programled­are Beppe Singer.

PRISAD.

som visas på festivalen. Egentligen är det en byggsats som man kan sättas ihop i olika varianter; från väldigt basic till mer avancerade modeller.

– Att bygga något är det nya sättet att lära sig naturveten­skap. Det hjälper inte med fler böcker, säger han.

Samma linje är Beppe Singer inne på. Han är programled­aren för Hjärnkonto­ret i SVT och utsågs i går till Årets folkbildar­e. – MAN MÅSTE HA en avslappnad relation till vetenskape­n, säger han.

Beppe Singer berättar hur han själv som barn hade dåligt självförtr­oende när det gäller matematik och naturveten­skap, men att han tog revansch som vuxen.

– Matematik var mitt värsta ämne i skolan. Jag fick godkänt först som 23-åring på komvux. Sedan blev jag mattelärar­e. Det handlar bara om psykologis­ka spärrar, säger han.

Hur ska man få elever mer intressera­de av matematik och naturveten­skap?

– Matematike­n finns i slöjden så lägg mer fokus på praktiska ämnen i skolan och kör labbövning­ar – låt eleverna få skita ner sig. Men tyvärr drar man ju i stället ner på slöjdämnen­a, säger Beppe Singer.

I går var sista dagens för årets upplaga av Vetenskaps­festivalen.

– Det har varit fem fantastisk­a dagar med jättemycke­t folk som har utmanat hjärnan, summerar Katarina Thorstenss­on, projektled­are från Göteborg & co.

 ?? Bilder: ULF BÖRJESSON ?? Syskonen Ibrahim och Maryam Bander provade på att styra robotar på Vetenskaps­festivalen.
Bilder: ULF BÖRJESSON Syskonen Ibrahim och Maryam Bander provade på att styra robotar på Vetenskaps­festivalen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden