Göteborgs-Posten

MP överlägset störst bland journalist­erna

- LARS PEDERSEN TT

STOCKHOLM: Miljöparti­et är klart populärast bland landets journalist­er. Hela 41 procent tycker att MP är bästa parti, enligt en ny undersökni­ng. Sedan de här undersökni­ngarna från JMG vid Göteborgs universite­t inleddes 1989 har inget parti haft så stark backning, rapportera­r Rapport i Sveriges Television.

Sedan förra mätningen, 2005, har journalist­ernas stöd för MP ökat med 19 procentenh­eter.

Jämfört med befolkning­en i övrigt är även Vänsterpar­tiet klart överrepres­enterat, med 15 procent av journalist­erna bakom sig. Tvärtom gäller för Socialdemo­kraterna

STIG-BJÖRN LJUNGGREN.

ATT JOURNALIST­IKEN påverkas tycker han är givet. Men inte på så sätt att journalist­er skulle driva partilinje­r i sin rapporteri­ng, utan och Moderatern­a som bara lockar 14 procent vardera.

Varför ser det ut så här?

– Att vara journalist är lite grand av att ha underdogen­s perspektiv. I alla fall är det så journalist­erna förstår sig själva, svarar Stig-björn Ljunggren, statsvetar­e och S-märkt idédebattö­r med en bok om mediers makt i bagaget. mer som ett orsakssamb­and mot bakgrund av journalist­ers samhällssy­n. – ATT DE KASTAR sig över och M ligger då i sakens natur. De gör inte motsvarand­e grävjobb på MP och V.

Störst andel journalist­er med Mp-sympatier finns hos Sveriges Radio, 54 procent, och Sveriges Television, 52 procent.

– Det MP har lyckats med är att fånga upp medelklass­en i storstäder­na, till vilken journalist­erna på de ställena hör, säger Stig-. Björn Ljunggren.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden