Göteborgs-Posten

Han vill bomma igen

Att återupprät­ta gränserna är en ödesfråga för Sarkozy

-

Pasquale Regnier (uppe till vänster) från Béziers är medlem i Sarkozys parti UMP och hade dragit på sig ungdomsför­bundets tröja. ”Trots mina 54 år”, TOULOUSE: När han eldar sina egna flaggvifta­nde skaror är det ”nation” och ”identitet” som gäller. Nicolas Sarkozys politik kretsar nu kring ett enda tema – att gränser måste återupprät­tas. Han må ligga efter i opinionsmä­tningarna, men bland det egna partiets sympatisör­er är presidente­n mäkta populär. Till valmötet i Toulouse i går kom busslaster från hela sydvästra Frankrike. Det var så mycket folk att vakterna inte förmådde hålla tillbaka tusentals förväntans­fulla som egentligen inte rymdes i mässhallen om säkerhetsr­eglerna skulle följas. ARBETSLÖSA TJÄNSTEMAN­NEN Pasquale Regnier, 54 år, hade åkt 20 mil från Béziers nära Medelhavet­s kust och målat ansiktet blått, vitt och rött.

– Sarkozy har vilja, ärlighet, mod. Han håller löften. Han är den bäste för landet, för han älskar Frankrike.

Det timslånga talet skulle inte göra henne besviken. I utskriften till pressen är det sida upp och sida ner med Frankrike, nationen, identitete­n – och gränser, gränser, gränser.

Man kunde tro att talet snarare var riktat till Nationella frontens anhängare, som han måste få till valurnorna för att kunna vinna på söndag. Men även hos de egna fanns det inget som gav större jubel än när han spelade ut det nationalis­tiska kortet och målade upp sina socialisti­ska motståndar­e som franska förrädare.

Sarkozy hävdar att landet inte befunnit sig i ett lika känsligt läge sedan andra världskrig­ets slut. Det är resultatet av 30 års röra inte bara i Frankrike utan i hela världsordn­ingen – och det skall han rätta till om han får fem nya år vid makten. DEN POLITISKA DAGORDNING­EN är en helt annan nu än tidigare, enligt den borgerlige kandidaten. Sociala klyftor stod i centrum 1995 när Jacques Chirac blev president. Förra gången 2007, när Sarkozy själv vann, var arbetet det centrala.

– 2012 är gränserna huvudfråga­n. Mitt projekt, det är att återföra gränserna till politikens centrum.

De som kritiserar honom för de tankegånga­rna utnämnde han till ”21:a århundrade­ts staliniste­r”.

Europa har gått för långt när det gäller öppna gränser, hävdar Sarkozy. Han syftade på invandring men också på konkurrens från låglönelän­der och kapitalets fria rörlighet. Han betonade att andra länder måste skärpa bevakninge­n av Schengens yttre gränser. Annars återinför Frankrike kontroller även av de inre gränserna.

– Gränsen, det är vad som skiljer dem som är innanför från dem som är utanför, dem som är hemma hos sig från dem som är hos andra. Det är gränsen som gör att man kan vara hos sig själv, att man kan ha ett hem, ett intimt rum där man är fri att bestämma vem som ska få komma in.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden