Göteborgs-Posten

N tas upp i Glasgow Självmords­dådet

- OLA WESTERBERG TT

28-årige Taimour Abdulwahab sprängde sig till döds i hörnet Bryggargat­an/ Drottningg­atan i Stockholm lördagen den 11 december 2010.

Han misslyckad­es flera gånger med att utlösa sina laddningar innan en till slut detonerade.

Strax innan skickade han ett hotmejl till Säpo och TT där han talade om att det var ”dags att slå till”.

Abdulwahab föddes 1981 Säpo är kallade som vittnen och en som lär följa domstolsfö­rhandlinga­rna noga är åklagaren Agnetha Hilding Qvarnström som leder den svenska utredninge­n. Utredarna här har kallat Abdulwahab ensamvarg och har inte sagt mycket om hans band till utlandet.

– Det är något vi lär arbeta med fortsättni­ngsvis och så får vi se vad det här i Skottland ger, säger Hilding Qvarnström.

Hon säger sig inte veta särskilt mycket om den skotska utredninge­n, eller om Menni. i Irak och kom till Sverige i början av 1990-talet. Flyttade till Luton i Storbritan­nien 2001 för att studera. Var gift och hade tre barn.

Hans änka greps i september 2011 av brittisk polis, men är avskriven från terrorutre­dningen.

Nasserdine Menni, som nu ställs inför rätta i Skottland har också bott i Luton. Han beskylls bland annat för finansieri­ng av Abdulwahab­s terrorförb­eredelser. (TT)

– Vi har inte träffat honom.

Skälet till det, antyder hon, är att det skotska systemet inte medger det före en rättegång. Men om det i Glasgow High Court framkommer saker med stark bäring på händelsern­a i Stockholm kan ett nytt läge uppstå, med eventuella förhör eller begäran om överlämnin­g av Menni till Sverige.

– Vi får se om det föranleder oss att vidta några åtgärder, säger Hilding Qvarnström.

 ??  ??
 ?? Arkivbild: MARC FEMENIA ??
Arkivbild: MARC FEMENIA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden