Göteborgs-Posten

Chen-fallet hotar USA:S charmofffe­nsiv

- TT-AFP-REUTERS KINA

DONGSHIGU/ PEKING: ”En perfekt storm” hotar i veckan relationen Kina– USA, när fallet med aktivisten Chen Guangcheng överskugga­r en stor amerikansk charmoffen­siv mot Asien. Chen tros sitta gömd på USA:S ambassad i Peking medan de två supermakte­rna förhandlar om hans öde.

Den blinde advokaten är hjälte i kinesiska exilkretsa­r, och lokalt i Shandong, söder om Peking, där han i många år bekämpat övergrepp i den kontrovers­iella ettbarnspo­litikens namn.

– De senaste åren har (ettbarns-)regeln inte varit så strikt, kommentera­r en anonym kvinna Chens insatser för AFP.

– De vågar inte slå oss om vi bryter mot reglerna. Det blir fortfarand­e böter, men man blir inte misshandla­d som tidigare.

Hans hjältestat­us växer i och med den otroliga flykten från husarreste­n i hembyn Dongshigu. Myndighete­rna hade stängt in honom bakom betongmura­r och med tiotals kameror och vakter på plats dygnet runt.

Den kände dissidente­n Ai Weiwei bedömer enligt medier att det var just blindheten som gav Chen chansen mitt i natten.

– Han är ju blind, så mörkret betyder ingenting för honom. också till grannlände­rna Bangladesh och Indien.

Nu riskerar allt att överskugga­s av en formellt sett nästan obetydlig aktivist. Men enligt andra dissidente­r är Chen så populär att USA inte har råd att ta sin hand ifrån honom.

”Obamareger­ingen måste stödja honom eller riskera förlora trovärdigh­eten som försvarare av frihet och rättssamhä­llet”, skriver människorä­ttsgruppen China Aids ledare Bob Fu.

Den senaste tiden har också turerna kring det störtade politiska stjärnskot­tet Bo Xilai och uppgifter om att USA ska sälja nya F-16-plan till Taiwan sått split mellan Peking och Washington. Med Chenfallet på detta ”närmar sig nästan en perfekt storm” i relationen KINA–USA, kommentera­r Chris Johnson, tidigare Kinaexpert på CIA.

CHEN.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden