Göteborgs-Posten

Fn-chefen på plats i förändrat Rangoon

- TT-REUTERS

RANGOON: Ban Ki-moon har landat i Rangoon för sitt första Burmabesök sedan 2009. Mycket har förändrats på bara några år, men Fn-chefen påpekar: ”Nystarten är fortfarand­e skör.” För tre år sedan beskrev Ban besöket som ett ”mycket svårt uppdrag”. Han misslyckad­es med att övertyga den dåvarande diktatorn Than Shwe om frigivning av politiska fångar, och fick inte träffa opposition­sledaren Aung San Suu Kyi.

Nu har så mycket förändrats att ett möte med henne är en självklarh­et. I lördags tog Suu emot EU:S utrikesche­f Catherine Ashton i Rangoon. Ashton besöker landet som en markering av att EU för en vecka sedan beslutade sig för att häva de flesta av de sanktioner som Burma varit utsatt för.

– Detta är en förändring­sprocess, sade hon om liberalise­ringarna som den militärtro­gna regimen genomför.

– Jag hoppas att vi får se alla delar komma på plats för att denna process ska bli oåterkalle­lig.

Ashton öppnade också ett Eu-kontor i Rangoon, vilket beskrivs som ett första steg mot att unionen etablerar fullskalig diplomatis­k närvaro. BAN KI-MOON välkomnar EU:S åtgärder, även om han också verkar stödja USA:S försiktiga linje. USA hälsar att de viktigaste sanktioner­na kvarstår eftersom omvärlden behöver fortsatta påtrycknin­gsmedel mot regimen i den nya huvudstade­n Naypyidaw.

– Vi ser att Burma åter öppnar sig mot världen, sade Ban inför sin resa, men tillade:

– Nystarten är fortfarand­e skör.

I dag träffar han president Thein Sein i Naypyidaw. Först i morgon möter han Aung San Suu Kyi. BAN SKA OCKSÅ som första utlänning hålla tal i det militärdom­inerade parlamente­t.

Därmed går han längre än Suu och hennes parti NLD, som än så länge låter sina 43 parlaments­platser stå tomma. När parlamente­t öppnade för en vecka sedan sade NLD att dess ledamöter inte kan svära eden om att försvara konstituti­onen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden