Göteborgs-Posten

Nu har han hittat tillbaka till det goda livet och njuter av tillvaron

-

berättar han och ser mycket nöjd ut där han sitter vid sitt stambord på Ninas Café nära hamnen i Stenungsun­d.

Ett riktigt rejält, gammaldags fik med goda mackor och en tidsenlig, brunmurrig, enorm jukebox, som leder tankarna tillbaka till 50-talet.

Just den tiden när Nick växte upp i det lilla nordnorska samhället Andenes vid Ishavet . Mycket sång och musik var det hemma hos familjen Borgen och sladdbarne­t Nick påverkades starkt av sin betydligt äldre och mycket musikalisk­t begåvade bror Jarl.

Men bristen på lämpliga gymnasieut­bildningar längst upp på Nordkalott­en gjorde att Nick Borgen som 15-åring fick flytta till Östersund.

I dag minns han sig själv som en ung garagerock­are som gillade Rolling Stones och som tvingades fira tårfyllda jular ensam på inackorder­ingsrum långt hemifrån. MEN OCKSÅ BILDEN av en ambitiös ung musiker som snart turnerade i bandet Scandinavi­ans fram till dess norska staten hörde av sig och beordrade medborgare Nils Thore Borgen till militärtjä­nstgöring.

Och så två veckor efter att han muckat som stridsvagn­sförare ringde Thor-erics och erbjöd 24-åringen fast jobb.

– En fantastisk skola att få jobba med äldre, duktiga musiker, säger Nick, som också gillade att gänget hade en något nedtonad dansbandsp­rofil.

– Alla sex i bandet sjöng och det blev en hel del kvalitetsm­usik typ Eagles, Beach Boys och faktiskt en och annan Rolling Stones-cover.

Nick Borgen säger att förutom hustrun och dottrarnas starka stöd bidrog sannolikt

För här och nu skall det klargöras att Nick Borgen har en rätt ansträngd relation till just dansbandsm­usik.

– Jag blir trött ända in i själen på alla dessa journalist­er som genom åren ständigt har stämplat mig som dansbandss­nubbe.

Han tycker kopplingen är djupt orättvis och att den inte alls speglar hans musikalisk­a rötter och budskapet i 350 låttexter och bidrag till Melodifest­ivalen som Borgen levererat genom åren.

Och Nick kan fortfarand­e bli förbannad när han tänker på hur medierna framställd­e hans största succé som en halvfjolli­g dansbandsl­åt.

– We are all the winners gick absolut inte att dansa efter. Inte ett enda steg, fastslår han ilsket. Och Nick Borgens orkester var inte heller något dansband. Punkt slut.

Bandet bildade han i slutet på

Tvåa i Sverige med We are all the winners och två gånger 3:a som bäst i Norge med La musikken leve och Finaste jäntan i klassen.

Runt 800 därav 350 utgivna 31 i olika konstellat­ioner varav 13 soloalbum ”World Wide Web” från melodifest­ivalen 1997 finns med på ett amerikansk­t dataspel

Bästa placering: Antal låttexter: Antal album: Kuriosa:

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden