Göteborgs-Posten

Vad ska en enkel vårdtagare göra?

- Bengt-olof Fogelberg Argus

Får en faktura för läkarbesök från Västra Götaland regionen.

Saken är dock den att den som det gäller har frikort. Vill man klaga på fakturan skall man ringa ett nummer som står på fakturan.

Ringer alltså det numret och konstatera­r att automatrös­ten meddelar att jag kommit till en viss enhet. Det är inte den enheten som har besökts. Dessutom meddelar rösten att personen jag söker är bortrest i flera dagar.

Tittar då på fakturan och konstatera­r att man kan ringa fakturaenh­eten på regionen. Gör således det, men där är telefontid. Två timmar på förmiddage­n och två timmar på eftermidda­gen. Väntar tills telefontid­en infaller och ringer.

Automatisk svarare ber mig följa något av de alternativ som ges. Alternativ ett är mitt ärende så jag trycker ett. Automatisk röst meddelar att jag skall ringa numret på fakturan, det vill säga till den person som är bortrest och som inte arbetar på den enhet där besöket skedde.

Ringer upp igen och tycker att jag är smart när jag ratar alternativ ett och väljer alternativ två istället trots att det inte gäller mitt ärende.

Automatisk röst uppmanar mig att ringa numret på fakturan. Alltså det som går till fel enhet och där personen jag söker är bortrest.

Ringer upp igen och är ännu smartare och väljer det återståend­e alternativ­et som jag anar inte har telefonsva­rare man uppmanar mig att ... Sitter i kö i 15 minuter och ger upp. Hur är detta organisera­t egentligen? Moment 22 vad jag kan se. Om jag inte betalar i tid? Accepterar de då att jag varit bortrest? svenska maka skall mördas. Med hjälp av jurister, detektiver och läkare slipper han utlämning och rättegång. Han är alldeles för sjuklig, det är synd om honom.

Vilken tur att de dömda var de fattigaste och svagaste på botten av samhället.

Tänk vad som annars hade skett. Kvinnan hade förstås ljugit eller själv tagit initiative­t, de anklagade hade varit för sjukliga för en rättegång, alternativ­t hade de flytt till England och hyrt de bästa, de dyraste, de mest skrupulösa juristerna vilka hade fått föra fram vad som helst i media, media ägda av de anklagade. Tur!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden